Stalo sa 13. júla

NETKY.SK • 12 Júl 2012, 21:09 • 2 min
Stalo sa 13. júla

Stalo sa 13. júla - Life style Narodenia 100 p.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
100 p.n.l. - narodil sa rímsky politik, vojvodca a spisovateľ Gaius Iulius Caesar. 15. marca 44 p. n. l. sa stal obeťou atentátu.
1942 - narodil sa americký herec Harrison Ford. Preslávil sa najmä ako vesmírny pilot Han Solo v trilógii Hviezdne vojny a archeológ Indiana Jones v snímke Dobyvatelia stratenej archy a jej pokračovaniach Indiana Jones a Chrám skazy, Indiana Jones a posledná krížová výprava a Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky. Účinkoval aj v kultovom sci-fi Blade Runner, ďalej napríklad vo filmoch Svedok, Vysoká hra patriotov, Utečenec, Sabrina, Air Force One, Anjel s dvoma tvárami, 6 dní, 7 nocí, Náhodné stretnutie, Pod povrchom, K-19: Stroj na smrť, Detektívi z Hollywoodu, Firewall, Šanca na prežitie, Krásne vstávanie, Kovboji a votrelci a i.
1944 - narodil sa maďarský vynálezca Ernő Rubik, ktorý sa na celom svete preslávil mechanickým hlavolamom - Rubikovou kockou, ktorý vynašiel v roku 1974. Po nej ešte nasledoval hlavolam Rubikov had a ďalšie.
1949 - narodila sa bývalá česká atlétka Helena Fibingerová. Majsterka sveta vo vrhu guľou 1983, osemnásobná halová majsterka Európy a bronzová medailistka z OH 1976. Viackrát prekonala svetový rekord, pričom ešte stále je držiteľkou najdlhšieho pokusu histórie v hale (22,50 m), ktorý dosiahla ešte v roku 1977. V súčasnosti je podnikateľkou.
1967 - narodil sa herec, humorista, scenárista a moderátor Andy Kraus. Rozhlasový a televízny zabávač, účinkuje v televíznych seriáloch.
1978 - narodila sa česká herečka Tatiana Vilhelmová. Filmovú kariéru odštartovala v roku 1995 účinkovaním v úspešnej dráme režiséra Sašu Gedeona Indiánské léto. Nasledovali napríklad filmy Čas dluhů, Návrat idiota, Divoké včely, Jedna ruka netleská, Duše ako kaviár, Vratné lahve, Medvídek, Chyťte doktora, Kajínek, Dažďová víla, Odcházení. Pôsobí v pražskom Dejvickom divadle a na ďalších pražských divadelných scénach a účinkuje v televízii. V rokoch 1996 až 2005 si vyslúžila päť nominácií na Českého leva. Ocenenie získala na šiesty pokus - v roku 2006 za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Štěstí režiséra Bohdana Slámu.
Úmrtia
1954 - zomrela mexická maliarka Frida Kahlo, celým menom Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón. Po otcovi bola nemecká Židovka, po matke mexická Indiánka. V mladosti prekonala obrnu a takmer zomrela pri automobilovej nehode. Manželka mexického maliara Diega Riveru. Autorka desiatok obrazov vrátane mnohých autoportrétov. Narodila sa v roku 1907.
1986 - zomrel český herec Ladislav Pešek. Pôsobil v divadlách v Brne a Prahe, bol tiež dlhoročným členom Národního divadla. Z úloh vo filme a televízii: Škola, základ života!, Cech panen kutnohorských, Cesta do hlubin študákovy duše, Hotel Modrá hvězda, Valentin Dobrotivý, Jan Hus, Strakonický dudák, Jan Žižka, Hrátky s čertem, Májové hvězdy, Nejmladší z rodu Hamrů, Adéla ještě nevečeřela, Já už budu hodný, dědečku!, Nezralé maliny. Narodil sa v roku 1906.
2003 - zomrel kubánsky džezový hudobník Compay Segundo, vl. m. Máximo Francisco Repilado Muňoz. Hral na klarinete, gitare a kubánskom strunovom nástroji tres. Vo svete ho v roku 1998 preslávil album Buena Vista Social Club a rovnomenný film nemeckého režiséra Wima Wendersa, ktorý mapoval históriu hudobníkov slávneho havanského džezového klubu. Narodil sa v roku 1907.
2004 - zomrel český spevák Karel Zich. Okrem rock'n'rollu sa venoval aj folku, spirituálom či popu. Začínal v skupine Framus, pôsobil v Spirituál kvintete a v roku 1976 vydal prvý sólový album. Od roku 1979 vystupoval so svojou skupinou Flop. Medzi jeho najväčšie hity patrili piesne Paráda, Máš chuť majoránky, Alenka v říši divů, Dům č. 5, Není všechno paráda, Mosty, Za to může rock'n'roll, Sám se svou kytarou, Měla na očích brýle, Doney Gal, Ghetto, Kola pop-music se točí dál, Jeden tón, Bowery Street, Já ti zpívám. Narodil sa v roku 1949.
Ostatné udalosti
1930 - v Uruguaji sa začali prvé majstrovstvá sveta vo futbale. Všetky zápasy sa hrali na štadiónoch v Montevideu. Na šampionáte sa predstavilo trinásť tímov - sedem z Južnej Ameriky, štyri z Európy a dva zo Severnej Ameriky. Víťazom turnaja, ktorý trval do 30. júla, sa stal po víťazstve 4:2 nad Argentínou pred 93 000 divákmi domáci tím.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies