Stalo sa 12. októbra

NETKY.SK • 11 Október 2012, 14:00 • 2 min
Stalo sa 12. októbra

Stalo sa 12. októbra - Life style Narodenia 1935 - narodil sa taliansky operný spevák Luciano Pavarotti.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1935 - narodil sa taliansky operný spevák Luciano Pavarotti. Debutoval v roku 1961. Vynikal v talianskom repertoári 19. storočia. Hosť popredných operných scén, víťaz mnohých medzinárodných súťaží. Publikum oslovil tiež koncertmi s kolegami Plácidom Domingom a Josém Carrerasom. Zomrel v roku 2007. 

1943 - narodil sa český spevák, herec, skladateľ a moderátor Karel Černoch. Spolupracoval s orchestrami Karla Vlacha a Václava Hybša a preslávil sa piesňami Ona se brání, Zrcadlo. Účinkoval v zábavných programoch v televízii a tiež napríklad vo filmoch Petrolejové lampy a Skřivánčí ticho. Zomrel v roku 2007. 

1968 - narodil sa austrálsky herec Hugh Jackman. Preslávil sa účinkovaním v sérii filmov o mutantoch X-Men, X-Men 2, X-Men: Posledný vzdor, X-Men Origins: Wolverine a X-Men: Prvá trieda, v ktorej stvárnil Logana známeho ako Wolverine. Ďalej účinkoval vo filmoch Animálna príťažlivosť, Swordfish: Operácia Hacker, Kate a Leopold, Van Helsing, Sólokapor, Fontána, Dokonalý trik, Austrália, Real Steel: Oceľová päsť. 

1980 - narodila sa rozhlasová a televízna moderátorka Adela Banášová. 

1981 - narodil sa hokejista Marcel Hossa. Slovensko reprezentoval na majstrovstvách sveta v rokoch 2005, 2006, 2008, 2009 a 2011 a na ZOH 2006 a 2010. V NHL má na svojom konte 237 duelov v dresoch Phoenixu, NY Rangers a Montrealu. V Európe hral vo švédskej More, v KHL v Diname Riga, AK Bars Kazaň a v Spartaku Moskva, v súčasnosti je v HC Lev Praha. Najlepší strelec KHL v sezóne 2009/2010. Syn bývalého hokejistu a reprezentačného trénera Františka Hossu a brat hokejistu Mariána Hossu. 

Úmrtia 

1969 - zomrela nórska krasokorčuliarka a herečka Sonja Henie. Olympijská víťazka z rokov 1928, 1932 a 1936, viacnásobná majsterka sveta a Európy. Hrala tiež vo filmoch spätých s jej športovým umením, napríklad Zasnežená romanca. Narodila sa v roku 1912. 

1986 - zomrel herec a vysokoškolský pedagóg Mikuláš Huba. Dlhoročný člen Činohry SND, tiež bol jej umeleckým šéfom. Preslávil sa veľkými romantickými postavami v divadelných inscenáciách: Hernani, Danton, Viliam Tell, Jánošík, Gróf Richard. Úlohy vo filme a televízii: Varúj...!, Vlčie diery, Priehrada, Posledná bosorka, Smrť prichádza v daždi, Zajtra bude neskoro, Skrytý prameň, Straty a nálezy, Americká tragédia, Putování Jana Amose, Povstalecká história a i. Vynikol tiež ako recitátor. Manžel speváčky Márie Kišonovej-Hubovej, otec herca a režiséra Martina Hubu. Narodil sa v roku 1919. 

1996 - zomrel francúzsky tenista René Lacoste, prezývaný "krokodíl". V rokoch 1926 - 1927 bol svetovou tenisovou jednotkou. Vyhral sedem grandslamových turnajov. V roku 1976 ho zaradili do Medzinárodnej tenisovej siene slávy. Po skončení kariéry bol známy ako výrobca športového oblečenia a výstroja. Narodil sa v roku 1904. 

1999 - zomrel americký basketbalista Wilt Chamberlain. V NBA pôsobil postupne v kluboch Philadelphia/San Francisco Warriors (v súčasnosti Golden State Warriors), Philadelphia 76ers a Los Angeles Lakers. So 76ers a Lakers získal po jednom majstrovskom titule. Je jediným hráčom histórie NBA, ktorému sa podarilo v jednom zápase nastrielať 100 bodov. Po skončení aktívnej kariéry hrával krátko aj volejbal a taktiež bol trénerom. Napísal viacero kníh a zahral si tiež v snímke Conan ničiteľ. Narodil sa v roku 1936. 

2008 - zomrel husľový virtuóz a skladateľ Ján Berky-Mrenica starší. Svoju rodnú Očovú a celé Slovensko preslávil v mnohých krajinách sveta jedinečnou interpretáciou ľudových piesní. Ako koncertný majster pôsobil v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve (SĽUK) viac ako 32 rokov, v roku 1994 založil orchester Diabolské husle, kde pôsobil aj jeho syn, tiež huslista Ján Berky-Mrenica ml. Počas života vvydal šesťnásť albumov a podieľal sa na tvorbe mnohých televíznych hudobných relácií. Zaslúžilý umelec a držiteľ ďalších vyznamenaní. O jeho kariére prezrádza viac kniha spomienok Veselo s husličkami po svete. Narodil sa v roku 1939. 

Ostatné udalosti 

1492 - taliansky moreplavec Krištof Kolumbus pristál s loďami Santa Maria, Pinta a Niňa pri ostrove San Salvador na Bahamách. Tento dátum sa označuje za objavenie Ameriky. Kolumbus si však myslel, že je v Indii a preto netušil, že objavil nový kontinent. 

1810 - v Mníchove sa konal prvý Oktoberfest. Oslavy boli súčasťou svadby korunného princa Ludwiga, neskoršieho kráľa Ludwiga I. s princeznou Teréziou Sachsen-Hildburghausen.

1964 - Sovieti vypustili do vesmíru loď Voschod 1, ktorá bola prvou s viacčlennou posádkou. 

2005 - Čína vyslala do vesmíru svoju druhú raketu s posádkou. V kozmickej lodi typu Šen-čou 6 boli dvaja astronauti a vypustená bola z centra Ťiu-čchwan v severozápadnej provincii Kan-su.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona