Stalo sa 12. júna

NETKY.SK • 12 Jún 2012, 05:30 • 2 min
Stalo sa 12. júna

Stalo sa 12. júna - Life style 12.

slovakia

left justify in out

img

12. júna Svetový deň proti detskej práci
Narodenia
1890 - narodil sa rakúsky maliar Egon Schiele. Predstaviteľ expresionizmu, ktorého dielo sa vymykalo predstavám dobrého vkusu súčasníkov. Odmietol dekoratívnosť viedenskej secesie a do jej protikladu postavil realitu života a telesnosť. Umelecky sa presadil v roku 1909 a počas nasledujúcich rokov vytvoril asi 3 000 kresieb a farebných listov. Zomrel v roku 1918.
1930 - narodil sa český grafik, maliar a ilustrátor Adolf Born. Začínal ako karikaturista, neskôr sa však sústredil na ilustráciu, predovšetkým kníh pre deti. K ilustrovanej tvorbe pribudla tvorba animovaných filmov. K jeho najznámejším výtvarným počinom patrí ilustrovanie knihy Miloša Macourka Mach a Šebestová, na ktorú nadviazal filmami a televíznymi seriálmi, napríklad O utrženém sluchátku, Školní výlet, Člověk neandrtálský, Mach a Šebestová a i. Tiež sa venoval tvorbe scénických výprav a divadelných kostýmov a za svoju tvorbu bol mnohokrát ocenený doma i v zahraničí.
1941 - narodil sa americký džezový hudobník Chick Corea, vl. m. Armando Anthony Corea. Nahral desiatky albumov, je 18-násobným držiteľom Grammy. Jeho hudobný prejav je veľmi pestrý, hral sólovo, vo dvojici, v triu, s malými combami i s veľkými orchestrami, akusticky i elektricky, experimentálne aj klasicky, freejazz aj vážnu hudbu. Spolupracoval aj s džezovým trubkárom Milesom Davisom a spolupodieľal sa na prelomových albumoch In A Silent Way a Bitches Brew. V súčasnosti sa venuje skôr sólovým projektom.
1963 - narodil sa herec Matej Landl. Prvé angažmán dostal v Divadle SNP v Martine, v Bratislave účinkoval na Novej scéne a od roku 1990 je členom divadla Astorka Korzo ´90. V detstve mu priniesol popularitu televízny seriál pre deti Spadla z oblakov. Odvtedy vytvoril množstvo filmových postáv, napríklad vo filmoch: Nekonečná - nevystupovať, Vášnivý bozk, Na krásnom modrom Dunaji, Útek do Budína, Zostane to medzi nami, O dve slabiky pozadu, Polčas rozpadu, Občanský průkaz, Mŕvola musí zomrieť. Účinkuje aj v televízii.
1981 - narodila sa brazílska modelka Adriana Lima.
Úmrtia
1997 - zomrel ruský spisovateľ a hudobník gruzínsko-arménskeho pôvodu Bulat Okudžava. Spolu s Vladimírom Vysockým bol klasikom ruskej modernej piesňovej poetiky. Autor lyrických textov a historických romancí: Chudák Avrosimov, Putovanie diletantov, Stretnutie s Bonapartom. Narodil sa v roku 1924.
2003 - zomrel americký herec Gregory Peck. V roku 1963 získal Oscara za stvárnenie hlavnej postavy vo filme Ako zabiť vtáčika. Na svojom konte má aj ďalšie štyri nominácie na Oscara za herecké výkony v hlavných úlohách snímok Kľúče od kráľovstva, Ročiak, Dohoda medzi gentlemanmi a Presne o dvanástej. Účinkoval aj v romantickej komédii Prázdniny v Ríme s Audrey Hepburn a ďalej napríklad vo filmoch Rozdvojená duša, Miliónová bankovka, Biela veľryba, MacKennovo zlato, Chlapci z Brazílie. V roku 1999 ho Americký filmový inštitút zaradil na 12. priečku rebríčka Najväčších mužských hereckých hviezd všetkých čias. V roku 1968 mu Akademici udelili Jean Hersholt Humanitarian Award. Narodil sa v roku 1916.
Ostatné udalosti
1989 - v Gracelande v Memphise otvorili Elvis Presley Autoland Museum. Je v ňom 20 áut Kráľa rock 'n' rollu Elvisa Presleyho.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies