Stalo sa 12. júla

NETKY.SK • 11 Júl 2012, 21:30 • 2 min
Stalo sa 12. júla

Stalo sa 12. júla - Life style 1854 - narodil sa americký priemyselník a technik George Eastman, ktorý v roku 1888 vyrobil prvý fotoaparát značky Kodak.

slovakia

left justify in out

 

img

1854 - narodil sa americký priemyselník a technik George Eastman, ktorý v roku 1888 vyrobil prvý fotoaparát značky Kodak. Založil firmu Eastman Kodak Company. Zomrel v roku 1932.
1884 - narodil sa taliansky maliar a sochár Amedeo Modigliani. Bol hlavným predstaviteľom École de Paris. Vytvoril si vlastný osobitý prejav, založený na sugestívnej farebnosti. Zomrel v roku 1920.
1936 - narodil sa český režisér Jan Němec. Réžiu vyštudoval na FAMU. Bol významným predstaviteľom čs. novej vlny, počas normalizácie nemohol pracovať a v rokoch 1974 - 1989 žil v zahraničí - Nemecku a USA. Najvýznamnejšie filmy: Démanty noci, Perličky na dně, O slavnosti a hostech, Mučedníci lásky, V žáru královské lásky, Noční hovory s matkou, Toyen, Holka Ferrari Dino.
1937 - narodil sa americký komik Bill Cosby. Preslávil sa predovšetkým seriálom Show Billa Cosbyho. Účinkoval aj v ďalších seriáloch a niekoľkých celovečerných filmoch ako napríklad Apartmán v Kalifornii, Otec je duch, Malcolm X alebo Jack.
1976 - narodila sa britská herečka Anna Friel. V roku 1998 zaujala vo filme Armáda v sukniach. Ďalej si zahrala napríklad vo filme Sen noci svätojánskej a v prvých dvoch častiach futbalovej filmovej trilógie Góóól!. Slovenský režisér Juraj Jakubisko ju v roku 2008 obsadil do titulnej postavy svojej historickej drámy Bathory. Z ďalších filmov: Prúd času, Keď zareve lev, Poznáš muža svojich snov, Kšeft za všetky prachy, Všemocný a i.
Úmrtia
2007 - zomrela herečka Adela Gáborová. Dlhoročná členka Divadla Andreja Bagara v Nitre, svoje herecké umenie rozvíjala pod vedením viacerých uznávaných režisérov - Jozefa Bednárika, Pavla Haspru, Karola Spišáka, ale aj Jana Antonína Pitínskeho a Vladimíra Morávka. Účinkovala napríklad vo filmoch Nevera po slovensky, Iná láska, Nemožná, Neha, Jaškov sen a v mnohých televíznych filmoch a inscenáciách. Zapájala sa do rôznych alternatívnych projektov, učila na VŠMU, pracovala aj s poslucháčmi kňazského seminára, ochotníkmi a recitátormi. V roku 1999 získala ocenenie Dosky za stvárnenie Lady Macbeth v hre Williama Shakespeara. Narodila sa v roku 1940.
Ostatné udalosti
1962 - britská rocková skupina The Rolling Stones absolvovala v londýnskom Marquee Clube svoje prvé koncertné vystúpenie.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies