Stalo sa 12. februára

NETKY.SK • 12 Február 2013, 08:05 • 2 min
Stalo sa 12. februára

Stalo sa 12. februára - Life style Narodenia 1809 - narodil sa britský prírodovedec a zakladateľ evolučnej biológie Charles Darwin.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1809 - narodil sa britský prírodovedec a zakladateľ evolučnej biológie Charles Darwin. V rokoch 1831 až 1836 podnikol na lodi Beagle cestu okolo sveta, ktorá ho inšpirovala v napísaniu knihy O pôvode druhov. Zomrel v roku 1882. 

1881 - narodila sa ruská baletná tanečnica Anna Pavlova. Preslávila sa stvárnením "umierajúcej labute". Vystupovala najmä v zahraničí. Zomrela v roku 1931. 

1908 - narodil sa francúzsky ilustrátor a karikaturista Jean Effel, vl. m. François Lejeune. Autor kníh pre deti. Jeho najznámejším dielom je kniha Stvorenie sveta, ktorú v roku 1957 sfilmoval český režisér Eduard Hofman a nahovoril Jan Werich. Autor karikatúr a kresieb pre dennú tlač, navrhoval a kreslil plagáty, ilustroval knihy. Bol tiež predsedom Spoločnosti francúzsko-československého priateľstva. Zomrel v roku 1982. 

1923 - narodil sa taliansky scénograf a režisér Franco Zeffirelli. Inscenoval opery v milánskej La Scale a ako filmový režisér zaujal najmä adaptáciami W. Shakespeara. Jeho snímka Rómeo a Júlia získala v roku 1969 Oscara za kameru a kostýmy, pričom bola nominovaná aj v kategóriách Najlepší film a Najlepší režisér. Ďalšie filmy: Skrotenie zlej ženy, Hamlet, Jana Eyrová, Carmen, Čaj s Mussolinim, Nesmrteľná Callasová, La Traviata a i. 

1934 - narodil sa horolezec Jozef Psotka. Zahynul 16. októbra 1984 pri zostupe z Mount Everestu, ktorý deň predtým zdolal bez kyslíka spolu so Zoltánom Demjánom a šerpom Angom Ritom. 

1947 - narodila sa česká herečka Jana Šulcová. Známa je najmä z komédie S tebou mě baví svět. Z ďalších filmov: Spalovač mrtvol, Dobré světlo, Operace mé dcery, Súkromné životy, Duše jako kaviár, Občanský průkaz. Často účinkuje v televízii. Pôsobí v pražskom Divadle bez zábradlí a v divadelnom spolku Háta. 

1968 - narodil sa americký herec Josh Brolin. Z filmografie: V údolí Elah, Táto krajina nie je pre starých, Grindhouse: Planéta Teror, Americký gangster, W., Milk, Skutočná guráž, Poznáš muža svojich snov, Muži v čiernom 3, Lovci gangstrov. 

1969 - narodil sa americký režisér a scenárista Darren Aronofsky. Známy je vďaka filmom Pí, Requiem za sen, Fontána, Wrestler, či Čierna labuť, v ktorom hrala hlavnú úlohu Natalie Portman a za svoj výkon získala v roku 2011 Oscara. Táto snímka bola okrem toho nominovaná na Oscara aj v kategóriách Najlepší film, kamera, strih a réžia. 

1972 - narodil sa americký herec indického pôvodu Ajay Naidu. Z filmografie: Periféria, Pi, Maléry pána Šikulku, Requiem za sen, Svet podľa Prota, Wrestler, Santa je úchyl!, Diktátor. 

1980 - narodila sa americká herečka Christina Ricci. Známou sa stala už v roku 1990 ako detská herečka v romantickej komédii Morské víly po boku Cher a Winony Ryder a preslávila sa o rok neskôr, keď stvárnila Wednesday Addams v komédii Rodina Addamsovcov. Neskôr účinkovala napríklad vo filmoch Casper, Ľadová búrka, Strach a hnus v Las Vegas, Ospalá diera, Muž, ktorý plakal, Dotyk zla, Monštrum, Čokoľvek, Prekliatie, Penelope, New York, milujem ťa, Miláčik a i. 

Úmrtia 

1979 - zomrel francúzsky režisér Jean Renoir. Bol predstaviteľom poetického realizmu, nakrútil nemé filmy: Nana, Dievčatko so zápalkami a zvukové: Fena, Toni, Výlet do prírody, Veľká ilúzia, Človek beštia, Pravidlá hry, Rieka, Raňajky v tráve. O svojom živote a diele napísal knihu Môj život a moje filmy. Syn impresionistického maliara Pierre-Augustea Renoira. Narodil sa v roku 1894. 

1985 - zomrel herec Alojz Kramár. Pôsobil v bratislavských divadlách a hral napríklad vo filmoch: Priehrada, Kozie mlieko, V piatok trinásteho, Zemianska česť, Jerguš Lapin, Obchod na korze a i. Narodil sa v roku 1916. 

Ostatné udalosti 

1736 - habsburská princezná Mária Terézia sa vo Viedni vydala za toskánskeho vojvodu a uhorského miestodržiteľa Františka Lotrinského. 

1924 - americký skladateľ George Gershwin v New Yorku po prvý raz predstavil skladbu Rhapsody in Blue.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies