Stalo sa 12. decembra

NETKY.SK • 12 December 2012, 08:30 • 2 min
Stalo sa 12. decembra

Stalo sa 12. decembra - Life style Narodenia 1915 - narodil sa americký spevák a herec Frank Sinatra.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1915 - narodil sa americký spevák a herec Frank Sinatra. Nahral 59 štúdiových albumov a získal 11 cien Grammy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu, účinkoval v muzikáloch a filmoch. V roku 1954 získal Oscara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za snímku Odtiaľto až na večnosť. Zomrel v roku 1998. 

1929 - narodil sa anglický dramatik John Osborne. Patril do intelektuálnej skupiny rozhnevaní mladí muži, revoltujúcej proti povojnovej anglickej spoločnosti. Dramatické diela: Obzri sa v hneve, Komik, Epitaf pre Georgea Dillona, Pod obyčajnou prikrývkou, Neprístupný dôkaz. Zomrel v roku 1994. 

1946 - narodila sa česká herečka Hana Brejchová. Hrala v legendárnom filme Miloša Formana Lásky jedné plavovlásky. Ďalšie filmy: Matěji, proč tě holky nechtějí?, Zastihla mně noc a i. Sestra herečky Jany Brejchovej. 

1970 - narodila sa americká herečka Jennifer Connelly. Držiteľka Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Čistá duša. Ďalšie filmy: Rande, Temná voda, Krvavý diamant, Malé deti, Reservation Road, Deň, keď sa zastavila Zem, Nie je z teba až tak paf, Dilema a i. 

Úmrtia 

1999 - zomrel americký spisovateľ Joseph Heller. Autor svetoznámeho románu s vojnovou tematikou Hlava XXII. Ďalšie knihy: Niečo sa stalo, Gold za všetky peniaze, Záverečná!, a i. Narodil sa v roku 1923. 

2001 - zomrel česko-rakúsky futbalista Josef Bican. Začínal v klube Rapid Viedeň, v drese ktorého sa stal najlepším strelcom rakúskej ligy. Väčšinu svojej hráčskej kariéry však pôsobil v pražskej Slavii. V ligových súťažiach strelil 607 gólov. Po ukončení aktívnej kariéry sa stal trénerom. Narodil sa v roku 1913. 

2003 - v nórskom fjorde Taknes zomrela kosatka Keiko, ktorú preslávila filmová séria Zachráňte Willyho. Keiko prežil väčšinu svojho života v zajatí, v rokoch 1993, 1995 a 1997 sa dostali do kín filmy, ktoré rozpútali vo svete diskusiu o živote kosatiek v zajatí. Od roku 1998 ho špeciálny tím pripravoval na život v oceáne a v júli 2002 ho pustili na slobodu pri brehoch Islandu. Keiko znamená v japončine šťastlivec. Vo veku 27 rokov zomrel na akútny zápal pľúc, podľa viacerých odborníkov sa nedokázal vyrovnať so životom na slobode. 

Ostatné udalosti 

1962 - v nemeckom Stuttgarte sa konala premiéra filmu Poklad na striebornom jazere, prvého zo série westernov nakrútených podľa literárnej predlohy Karla Maya. Hlavné postavy Vinnetoua a Old Shatterhanda stvárnili Pierre Brice a Lex Barker.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies