Stalo sa 11. mája

NETKY.SK • 11 Máj 2012, 13:51 • 2 min
Stalo sa 11. mája

Stalo sa 11. mája - Life style Narodenia 1939 - narodil sa husľový virtuóz a skladateľ Ján Berky-Mrenica starší.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1939 - narodil sa husľový virtuóz a skladateľ Ján Berky-Mrenica starší. Svoju rodnú Očovú a celé Slovensko preslávil v mnohých krajinách sveta jedinečnou interpretáciou ľudových piesní. Ako koncertný majster pôsobil v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve (SĽUK) viac ako 32 rokov, v roku 1994 založil orchester Diabolské husle, kde pôsobil aj jeho syn, tiež huslista Ján Berky-Mrenica ml. Za svoj život vydal šesťnásť albumov, podieľal sa na tvorbe mnohých televíznych hudobných relácií. Zaslúžilý umelec a držiteľ ďalších vyznamenaní. O jeho kariére prezrádza viac kniha spomienok Veselo s husličkami po svete. Zomrel v roku 2008.
1963 - narodila sa britská herečka Natasha Richardson. Začínala v divadle, ktorému ostala verná počas celej svojej kariéry. Hrávala na londýnskom West Ende i newyorskom Broadwayi. Počas kariéry získala niekoľko ocenení, vrátane divadelnej Tony. Hrala napríklad vo filmoch Príbeh Služobníčky, Vdovy z Widows' Peak, Nell, Pasca na rodičov, Dohola?, Kráska z Manhattanu, V ten večer, Wild Child a i. Dcéra herečky Vanessy Redgrave, manželka herca Liama Neesona. Zomrela v roku 2009.
1972 - narodil sa český desaťbojár Tomáš Dvořák. K jeho najväčším úspechom patria tri zlaté medaily - z roku 1997 na MS v Aténach, z roku 1999 na MS v Seville a z roku 2001 na MS v Edmontone. Na OH v Atlante v roku 1996 získal bronz.
1972 - narodil sa český režisér Jiří Vejdělek. Nakrútil napríklad filmy Účastníci zájezdu, Václav, Roming, Ženy v pokušení, Muži v naději.
1974 - narodil sa francúzsky herec Benoit Magimel, známy z filmov Deti storočia, Kráľ tancuje, Pianistka, Osie hniezdo, Purpurové rieky 2, Špeciálna jednotka a i.
1978 - narodila sa francúzska modelka a herečka Laetitia Casta. V roku 1999 ju francúzski starostovia zvolili za model pre portrét národného symbolu - Marianny. Zahrala si napríklad vo filmoch Asterix a Obelix, Modrý bicykel, Ulica rozkoší, Gombíková vojna a i.
1982 - narodila sa česká speváčka Iva Frühlingová. Začínala ako modelka v Paríži, kde ako 16-ročná založila kapelu Turn Over. V roku 2002 jej vyšiel prvý úspešný singel Ou tu veux, quand tu veux, neskôr album Litvínov. Hosťovala tiež na albume Mikrokosmos českej kapely Kryštof. Ďalšie albumy Baby Doll, Strip Twist, Retrospektive.
1984 - narodil sa španielsky futbalista Andrés Iniesta. Od začiatku profesionálnej kariéry v roku 2000 je hráčom klubu FC Barcelona, s ktorým získal okrem iného päť ligových titulov (2005, 2006, 2009, 2010, 2011) a tri triumfy v Lige majstrov (2006, 2009, 2011). Španielskej reprezentácii pomohol k víťazstvám na ME 2008 a MS 2010.
Úmrtia
1973 - zomrel americký herec Lex Barker, známy najmä ako Old Shatterhand z filmových adaptácií kníh Karla Maya Poklad na Striebornom jazere, Winnetou, Poklad Aztékov. Zahral si tiež vo filmoch o Tarzanovi, Robinovi Hoodovi a iných. Narodil sa v roku 1919.
1981 - zomrel jamajský reggae hudobník Bob Marley. Počas svojho krátkeho života sa postaral o celosvetové spopularizovanie reggae a taktiež o rozšírenie náboženského hnutia zvaného rastafariánstvo. Bol frontmanom kapely Bob Marley & The Wailers a medzi jeho najznámejšie hity patria skladby ako napríklad I Shot the Sheriff, Get Up, Stand Up, No Woman, No Cry, Could You Be Loved, Stir It Up, Jamming, Redemption Song, One Love, Three Little Birds, Buffalo Soldier alebo Iron Lion Zion. Kompilácia Legend, ktorá vyšla tri roky po jeho smrti, je vôbec najpredávanejšou reggae nahrávkou na svete. V USA získala desaťkrát platinovú platňu a na celom svete sa jej predalo viac než 25 miliónov kópií. Z ďalších albumov: Catch a Fire, Rasta Revolution, Natty Dread, Exodus, Kaya, Uprising a i. Narodil sa v roku 1945.
2001 - zomrel britský spisovateľ sci-fi Douglas Adams, autor populárneho románu Stopárov sprievodca galaxiou. Ďalšie diela: Život, vesmír a všetko, Zväčša neškodná, Zbohom a ďakujeme za ryby, Reštaurácia na konci vesmíru. Narodil sa v roku 1952.
Ostatné udalosti
2002 - na hokejových MS v Göteborgu Slovensko zdolalo Rusko 4:3 a po prvý raz v histórii získalo titul majstrov sveta.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona