Stalo sa 11. júna

NETKY.SK • 11 Jún 2012, 18:42 • 2 min
Stalo sa 11. júna

Stalo sa 11. júna - Life style Narodenia 1910 - narodil sa francúzsky oceánológ Jacques-Yves Cousteau.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1910 - narodil sa francúzsky oceánológ Jacques-Yves Cousteau. Zaoberal sa výskumom života morskej fauny a flóry, ekologickými vzťahmi a ochranou životného prostredia. So svojou loďou Calypso podnikol cestu okolo sveta a nakrútil televízny seriál. Režisér dokumentárnych filmov: Vraky, Svet ticha, Svet bez slnka. Vynálezca aqualungu - potápačského dýchacieho prístroja. Bol riaditeľom Oceánografického múzea v Monaku. Autor viacerých kníh. Zomrel v roku 1997.
1911 - narodil sa režisér, herec a divadelný pedagóg Jozef Budský. Začínal vo Vinohradskom divadle v Prahe a v zájazdových českých divadlách. Od roku 1935 pôsobil v Činohre SND v Bratislave, kde zotrval až do odchodu do dôchodku v roku 1977. Vytváral postavy výrazných charakterov a režíroval napr.: Čapkovu Bielu nemoc, Arbuzovovu Príhodu na brehu rieky, Čechovovho Ivanova, Tolstého Vojnu a mier a i. Z filmov, v ktorých hral: Varúj...!, Vlčie diery, Kapitán Dabač, Majster kat, Zločin slečny Bacilpýšky, Nevesta hôľ. Bol pedagógom na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Zomrel v roku 1989.
1925 - narodil sa americký prozaik William Clark Styron. Predstaviteľ južanskej prózy získal v roku 1968 Pulitzerovu cenu za knihu Priznanie Nata Turnera. Jeho najznámejším dielom je román Sophiina voľba, ktorý na pozadí skúsenosti hlavnej hrdinky z nacistického koncentračného tábora skúma otázky rasizmu a viny. Úspešná filmová adaptácia románu z roku 1982 v réžii Alana J. Pakulu si vyslúžila päť nominácií na Oscara. Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied však napokon získala len Meryl Streep za herecký výkon v hlavnej úlohe. Ďalšie romány: Odpočívaj v temnote, Dlhý pochod, Podpáľ tento dom, Viditeľná temnota, Ráno na pobreží. Zomrel v roku 2006.
1983 - narodil sa hokejista Dominik Graňák. Odchovanec Dukly Trenčín sa prvýkrát výraznejšie presadil v Slavii Praha. Od sezóny 2007/2008 hral vo švédskom Färjestade, s ktorým sa v roku 2009 stal švédskym majstrom. V sezóne 2009/2010 hral za švédske Rögle. Od ročníka 2010/2011 pôsobí v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL), kde hrá za tím OHK Dinamo Moskva. Patrí medzi stabilných členov národného tímu na svetových šampionátoch, na ktorých nechýbal od roku 2004. V roku 2012 vybojoval so slovenským reprezentačným tímom na Majstrovstvách sveta v Švédsku a Fínsku striebro.
1986 - narodil sa americký herec Shia LaBeouf. Filmy: Ja, robot, Constantine, Atentát v Ambassadore, Transformers, Disturbia, Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky, New York, milujem ťa, Transformers: Pomsta porazených, Wall Street: Peniaze nikdy nespia, Transformers 3.
Úmrtia
1979 - zomrel americký herec John Wayne, vl. m. Marion Robert Morrison. Bol označovaný za kráľa hollywoodskych westernov. V roku 1970 získal Oscara ako najlepší herec v hlavnej úlohe za účinkovanie vo filme Pravá statočnosť. Z ďalších filmov: Rio Bravo, El Dorado, Červená rieka, Na sever Aljašky, Muž, ktorý zastrelil Libertyho Valancea, Brannigan. Narodil sa v roku 1907.
Ostatné udalosti
1881 - premiérou opery Bedřicha Smetanu Libuše otvorili Národné divadlo v Prahe.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona