Stalo sa 11. júla

NETKY.SK • 10 Júl 2012, 21:33 • 2 min
Stalo sa 11. júla

Stalo sa 11. júla - Life style 11.

slovakia

left justify in out

img

11. júla Svetový deň populácie


Narodenia
1920 - narodila sa česká herečka Dana Medřická. Pôsobila v divadlách v Brne, Plzni, v Mestských divadlách pražských, v rokoch 1959 - 1983 bola členkou Činohry Národného divadla v Prahe. Patrila k najvýznamnejším hereckým osobnostiam českého divadla. Hrala napríklad vo filmoch Měsíc nad řekou, Ošklivá slečna, Lidé z maringotek a v televízii Romeo a Julie na konci listopadu, Taková normální rodinka, Byl jednou jeden dům, Nemocnice na kraji města. Zomrela v roku 1983.
1934 - narodil sa taliansky módny návrhár Giorgio Armani. V mladosti pracoval pre Nina Cerruttiho a v roku 1975 si potom založil vlastnú spoločnosť, ktorá oblieka mnohé známe osobnosti.
1938 - narodil sa český herec Jiří Krampol. Pôsobí v pražských divadlách a hral v desiatkach filmov ako napríklad Vlčí bouda, Nahota na prodej, Bumerang, Waterloo po česku, Andělská tvář, 2 Bobule. Moderuje tiež televízne relácie.
1959 - narodila sa americká folk-rocková speváčka Suzanne Vega. Inšpirovala sa legendami ako Joan Baez, Bob Dylan či Lou Reed. Jej eponymný debutový album z roku 1985 slávil úspech aj vďaka singlu Marlene On The Wall. Preslávila sa však najmä hitom Luka z druhého albumu Solitude Standing, za ktorý získala cenu MTV a nomináciu na Grammy. Ďalšie nahrávky: Days of Open Hand, 99.9F°, Nine Objects of Desire, Songs in Red and Gray, Beauty & Crime. Vydala tiež zbierku básní a esejí.
1959 - narodil sa americký hudobník Richie Sambora. Začínal v miestnych skupinách, neskôr hral napríklad s Joeom Cockerom a v roku 1983 spoluzakladal skupinu Bon Jovi. Venuje sa aj sólovej tvorbe - vydal albumy Stranger In This Town a Undiscovered Soul.
1975 - narodila sa americká rapperka Lil' Kim, vl. m. Kimberly Denise Jones. Kariéru odštartovala v skupine Junior M.A.F.I.A., neskôr sa vydala na sólovú dráhu. Albumy: Hard Core, The Notorious K.I.M., La Bella Mafia, The Naked Truth.
1990 - narodila sa dánska tenistka poľského pôvodu Caroline Wozniacki. Svetovou jednotkou bola 67 týždňov, prvýkrát sa dostala na čelo rebríčka 11. októbra 2010 a naposledy ňou bola 29. januára 2012. V súčasnosti je v rebríčku WTA vo dvojhre na 8. mieste.
Úmrtia
1941 - zomrel britský archeológ Sir Arthur John Evans. V rokoch 1900 - 1935 robil vykopávky na Kréte, kde objavil minojský palác Knossos a následne navrhol chronológiu minojskej kultúry. Narodil sa v roku 1851.
1989 - zomrel anglický herec a režisér Sir Laurence Olivier, jedna z najväčších hereckých osobností 20. storočia. Vynikajúci interpret postáv v divadelných hrách Williama Shakespeara: Hamlet, Richard III., Henrich V., Othello. Založil a viedol English National Theatre v Londýne. V roku 1949 získal Oscara ako najlepší herec v hlavnej úlohe za účinkovanie vo filme Hamlet, ktorý sám režíroval. Ďalšie filmy: Henrich V., Richard III., Spartakus, Rómeo a Júlia, Bitka o Britániu, Mikuláš a Alexandra, Maratónec, Vzdialený most, Chlapci z Brazílie, Súboj Titanov, Bounty alebo seriál Richard Wagner. Narodil sa v roku 1907.
2000 - zomrel hudobný skladateľ, divadelný režisér a humorista Jaroslav Filip. Vyštudoval filmovú dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. Nahral tri vlastné albumy: Meditation for Piano, Cez okno a Ten čo hrával s Dežom. Spolupracoval s Dežom Ursinym na jeho desiatich platniach, napríklad Modrý vrch, Na ceste domov a tiež na muzikáli Sneh sa smial až padal. Jeho hudba zaznela v mnohých filmoch a v divadlách. Hudobne sa podieľal na tvorbe Milana Lasicu a Júliusa Satinského a tiež Richarda Müllera. Ako divadelník pôsobil v Divadle pre deti a mládež v Trnave, Prešovskom divadle, v Štúdiu S. Bol humoristom vo viacerých programoch v Rádiu Twist, v STV a TV Markíza. Hral vo filme Petra Solana O sláve a tráve, v snímke Michala Ruttkaya Iba deň, a ako Albert sa predstavil v rovnomennom televíznom filme Františka Vláčila. Narodil sa v roku 1949.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona