Stalo sa 11. februára (2)

NETKY.SK • 11 Február 2013, 08:26 • 2 min
Stalo sa 11. februára (2)

Stalo sa 11. februára (2) - Life style Narodenia 1800 - narodil sa anglický fyzik a chemik William Henry Fox Talbot.

slovakia

left justify in out

Narodenia 

1800 - narodil sa anglický fyzik a chemik William Henry Fox Talbot. Priekopník fotografie - objavil fotografickú techniku negatív - pozitív. Zomrel v roku 1877. 

1847 - narodil sa americký vynálezca, elektrotechnik a podnikateľ Thomas Alva Edison, priekopník praktického využitia elektrickej energie. Vynašiel uhlíkový mikrofón, fonograf, žiarovku s uhlíkovým vláknom, elektromer, kinematograf, filmovú kameru, skonštruoval elektrické dynamo, atď. Založil továreň na výrobu elektrických strojov a prístrojov, staval elektrárne. Prvý pozoroval princíp diódy, tzv. Edisonov jav. Zomrel v roku 1931. 

1926 - narodil sa kanadsko-americký herec Leslie Nielsen. Prelom v jeho kariére znamenala snímka Pripútajte sa, prosím, no známy je predovšetkým zo série komédií Bláznivá strela, v ktorej stvárnil postavu policajta Franka Drebina. Ako komik zaujal i v snímkach Drakuloviny, Agent WC-40, Pán Magor, či dvoch filmoch zo série Scary Movie a i. Zomrel v roku 2010. 

1936 - narodil sa americký herec a režisér Burt Reynolds. Známy je najmä vďaka filmom Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať, Poliš a bandita, V žiare veľkomesta, Striptíz, Čas vlka. V roku 1998 ho nominovali na Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Hriešne noci. 

1962 - narodila sa americká speváčka a gitaristka Sheryl Crow. V roku 1993 vydala svoj prvý album Tuesday Night Music Club, ktorý dosiahol veľký úspech. Nasledovali nahrávky Sheryl Crow, The Globe Sessions, C´mon C´mon, Wildflower, Detours, 100 Miles from Memphis. Na svojom konte má deväť hudobných cien Grammy. 

1969 - narodila sa americká herečka Jennifer Aniston. Známa je najmä ako Rachel Greenová z televízneho seriálu Priatelia. Účinkovala napríklad aj vo filmoch Ona, jedine ona, Bruce, Všemohúci, Riskni to s Polly, Vykoľajení, Klebetí sa..., Rozchod!, Marley a ja, Nie je z teba až tak paf, Láska na druhý pohľad, Lov na exmanželku, Zámena, Šéfovia na zabitie, Skús ma rozosmiať. 

1974 - narodil sa český tanečník a herec Jan Révai. Začínal v tanečnej skupine UNO. Hral v muzikáloch ako napr. Dracula, popularitu mu priniesla postava Šimona vo filme Rebelové Filipa Renča. Predstavil sa tiež v televíznych seriáloch, napr. Rodinná pouta, Velmi křehké vztahy a i. 

1974 - narodil sa americký spevák a hudobník D'Angelo, vl. m. Michael Eugene Archer. Albumy: Brown Sugar, Voodoo, James River. 

1982 - narodila sa speváčka Katarína Koščová. Víťazka prvého ročníka súťaže Slovensko hľadá SuperStar. Albumy: Ešte sa nepoznáme, Naboso, Nebotrasenie, Štedrý večer. 

Úmrtia 

1948 - zomrel ruský režisér Sergej Michajlovič Ejzenštejn. V 20. a 30. rokoch 20. storočia nakrútil revolučné poémy: Štrajk, Krížnik Potemkin, Desať dní, ktoré otriasli svetom, Generálna línia. Neskôr vytvoril monumentálne historické fresky: Alexander Nevský a Ivan Hrozný. Narodil sa v roku 1898. 

2000 - zomrel francúzsky režisér a scenárista ruského pôvodu Roger Vadim, vl. m. Roger Vladimir Plemiannikov. Najznámejšie filmy: ... a Boh stvoril ženu, Nebezpečné známosti, Neresť a cnosť, Zámok vo Švédsku, Barbarella a i. Narodil sa v roku 1928. 

2005 - zomrela česká herečka Míla Myslíková. Pôsobila v mimopražských divadlách, vo filme bola obľúbenou predstaviteľkou komediálnych postáv: Tři chlapi v chalupě, Rozmarné léto, Tři oříšky pro Popelku, Holky z porcelánu, Marečku, podejte mi pero!, Což takhle dát si špenát, Jára Cimrman, ležíci, spící a v "básnickej sérii" filmov režiséra Dušana Kleina Jak svět přichází o básníky, Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život a Konec básníků v Čechách. Narodila sa v roku 1933. 

2012 - zomrela americká speváčka a herečka Whitney Houston. Držiteľka dvoch cien Emmy, šiestich Grammy, 22 American Music Awards a 30 Billboard Music Awards. Podľa Guinnessovej knihy rekordov bola vôbec najoceňovanejšou interpretkou na svete. Z albumov: Whitney Houston, Whitney, I´m Your Baby Tonight, My Love Is Your Love, Just Whitney..., I Look to You. Ako herečka je známa predovšetkým zo snímky Osobný strážca, okrem toho hrala napr. vo filmoch Až si vydýchnem a Kazateľova žena. Narodila sa v roku 1963. 

Ostatné udalosti 

1990 - po 26 rokoch väzenia prepustili na slobodu juhoafrického bojovníka za slobodu Nelsona Mandelu. Vo väzení bol od roku 1964, keď ho odsúdili na doživotie. V 70. a 80. rokoch bol symbolom boja proti apartheidu.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies