Stalo sa 10. júna

NETKY.SK • 10 Jún 2012, 06:08 • 2 min
Stalo sa 10. júna

Stalo sa 10. júna - Life style Narodenia 1922 - narodila sa americká herečka a speváčka Judy Garland, vl.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1922 - narodila sa americká herečka a speváčka Judy Garland, vl. m. Frances Ethel Gumm. S nakrúcaním filmov začala už ako dieťa a v roku 1939 zažiarila vo filme Čarodejník z krajiny Oz. Za účinkovanie v ňom jej udelili špeciálneho Oscara pre detských hercov. Z ďalších známych filmov: Zrodila sa hviezda, Norimberský proces. Matka herečky a speváčky Lizy Minnelli. Zomrela v roku 1969.
1927 - narodil sa futbalista Ladislav Kubala. Rodák z Budapešti slovenského pôvodu počas kariéry reprezentoval tri krajiny - Maďarsko, Československo a Španielsko. Občanom Španielska sa stal v roku 1953 a v roku 1999 ho počas osláv storočnice klubu zvolili za najlepšieho hráča FC Barcelona v histórii. S Barcelonou získal štyri španielske tituly, päťkrát triumfoval v Španielskom pohári. Bol tiež trénerom španielskej futbalovej reprezentácie. Zomrel v roku 2002.
1941 - narodil sa režisér Peter Mikulík. Už niekoľko desaťročí je režisérom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Spolupracoval aj s televíziou, pre ktorú nakrútil niekoľko televíznych filmov a tiež programy s dvojicou Lasica a Satinský Nečakanie na Godota, Soirée, Radostná správa a Nikto nie je za dverami. Venuje sa i pedagogickej práci, je dekanom na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Jeho manželkou je herečka Zuzana Kocúriková, brat Pavol bol známym slovenským hercom.
1949 - narodil sa český spevák Karel Zich. Okrem rock'n'rollu sa venoval aj folku, spirituálom či popu. Začínal v skupine Framus, pôsobil v Spirituál kvintete a v roku 1976 vydal prvý sólový album. Od roku 1979 vystupoval so svojou skupinou Flop. Medzi jeho najväčšie hity patrili piesne Paráda, Máš chuť majoránky, Alenka v říši divů, Dům č. 5, Není všechno paráda, Mosty, Za to může rock'n'roll, Sám se svou kytarou, Měla na očích brýle, Doney Gal, Ghetto, Kola pop-music se točí dál, Jeden tón, Bowery Street, Já ti zpívám. Zomrel v roku 2004.
1955 - narodil sa bývalý basketbalista Stanislav Kropilák. S Interom Bratislava sa stal štyrikrát majstrom Československa. Bývalý československý reprezentant (368 zápasov), vicemajster Európy 1985, bronzový z ME 1977 a 1981. Päťkrát ho vyhlásili za najlepšieho basketbalistu Česko-Slovenska, stal sa tiež slovenským hráčom 20. storočia. V rokoch 2002 - 2006 bol tiež poslancom NR SR za stranu Aliancia nového občana (ANO). V súčasnosti je prezidentom Interu Bratislava.
1965 - narodila sa britská modelka a herečka Elizabeth Hurley. Zahrala si napr. v snímkach Prepadnutie vo vzduchu, Špionátor, Austin Powers: Špión, ktorý ma pretiahol, Zmluva s diablom alebo Slúžiť Sáre. Bývalá dlhoročná partnerka herca Hugha Granta.
Úmrtia
1926 - zomrel španielsky architekt Antoni Gaudí, významný predstaviteľ secesie. Najvýznamnejším a najpodivuhodnejším dielom je dosiaľ nedokončený chrám Sagrada Família v Barcelone. Z neskorších diel sú najznámejší park a palác Güell v Barcelone, v ktorých sa takmer neobjavujú priame línie. Narodil sa v roku 1852.
1967 - zomrel americký herec Spencer Tracy. Počas svojej 37-ročnej kariéry si zahral v 75 filmoch a za herecké výkony v hlavných úlohách si vyslúžil deväť nominácií na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, z ktorých dve premenil na víťazstvo. Zlatú sošku získal v roku 1938 za dobrodružný film Statoční kapitáni a v roku 1939 za životopisnú drámu Muži zajtrajška. Nominovaný bol aj za filmy San Francisco, Nevestin otec, Zlý deň v Black Rocku, Starec a more, Kto seje vietor, Norimberský proces a Hádaj, kto príde na večeru. Americký filmový inštitút ho v roku 1999 zaradil na deviatu priečku rebríčka Najväčších mužských hereckých hviezd všetkých čias. Narodil sa v roku 1900.
1982 - zomrel nemecký dramatik a režisér Rainer Werner Fassbinder, predstaviteľ novej nemeckej vlny. Tvorca sociálnych drám a historických reminiscencií: Katzelmacher, Strach jesť duše, Effi Briestová, Manželstvo Márie Braunovej, Lola, Túžba Veroniky Vossovej, Lily Marleen. Narodil sa v roku 1945.
2004 - zomrel americký hudobník Ray Charles. Ako sedemročný oslepol. Získal sedemnásť hudobných cien Grammy, pričom päť z nich získal za album Genius Loves Company, ktorý vyšiel zhruba dva mesiace po jeho smrti. Hudobník, ktorého Frank Sinatra označil za jediného skutočného génia v šoubiznise, má i hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy, v roku 1986 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 1988 dostal Grammy za celoživotné dielo. Narodil sa v roku 1930.
Ostatné udalosti
1989 - uskutočnil sa legendárny koncert americkej speváčky Joan Baez na Bratislavskej lýre. V publiku bol i vtedajší disident Václav Havel, ktorého tam speváčka "prepašovala" ako svojho nosiča gitary.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies