Stalo sa 1. septembra

NETKY.SK • 2 September 2012, 15:18 • 2 min
Stalo sa 1. septembra

Stalo sa 1. septembra - Life style 1.

slovakia

left justify in out

img

1. septembra 
Štátny sviatok - Deň Ústavy SR 
 
Narodenia 
 
1922 - narodil sa taliansky herec a režisér Vittorio Gassman. K jeho najznámejším filmom patria: Brancaleonova armáda, Tiger a mačička, Vôňa ženy a Spáči. Držiteľ viacerých ocenení vrátane špeciálneho Zlatého leva za celoživotné dielo z MFF v Benátkach. Zomrel v roku 2000. 
 
1929 - narodila sa česká herečka Květa Fialová. Vyštudovala brnianske konzervatórium a JAMU. Po škole vystriedala niekoľko divadiel, bola tiež členkou Armádneho divadla v Martine a v roku ju 1958 angažoval Jan Werich do pražského Divadla ABC. Popularitu jej priniesla postava Tornádo Lou vo filme Limonádový Joe aneb Koňská opera a tiež účinkovanie v televízii a mnohých ďalších filmoch, napríklad Fantom Morrisvillu, Partie krásného dragouna, Babička, Adéla ještě nevečeřela, Příliš hlučná samota, Všichni moji blízcí, Účastníci zájezdu a i. 
 
1946 - narodil sa britský hudobník Barry Gibb, člen skupiny Bee Gees, ktorú okrem neho tvorili jeho bratia, dvojčatá Robin a Maurice. Popularitu získali aj vďaka filmu Horúčka sobotňajšej noci. Najväčšie hity: Massachusetts, You Should Be Dancing, Stayin' Alive, Too Much Heaven, Tragedy. Z albumov: Horizontal, Mr. Natural, Spirits Having Flown, Still Waters, This Is Where I Came In. 
 
1957 - narodila sa kubánsko-americká speváčka Gloria Estefan, celým menom Gloria María Milagrosa Fajardo García de Estefan. Vyrastala v Miami na Floride. Spievať začala s formáciou Miami Sound Machine. Albumy: Mi tierra, Hold Me Thrill Me Kiss Me, Abriendo puertas, Destiny, Gloria!, Alma Caribeňa, Unwrapped, 90 Millas, Miss Little Havana a i. 
 
1962 - narodil sa bývalý holandský futbalista a tréner Ruud Gullit, vl. m. Ruud Dil. Hráčsku kariéru začínal v klube HFC Haarlem, neskôr hral za Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven, AC Miláno, Sampdoriu Janov a Chelsea Londýn. Holandský ligový titul získal v drese Feyenoordu aj Eindhovenu. S AC Milánom vyhral trikrát taliansku ligu, pričom v rokoch 1989 a 1990 s ním triumfoval aj v Lige majstrov, Európskom superpohári a Interkontinentálnom pohári. S národným tímom v roku 1988 vyhral majstrovstvá Európy. Ako tréner pôsobil v kluboch Chelsea Londýn, Newcastle United, Feyenoord Rotterdam, Los Angeles Galaxy a Terek Groznij. 
 
Úmrtia 
 
1715 - zomrel francúzsky kráľ Ľudovít XIV. z dynastie Bourbonovcov, prezývaný kráľ Slnko. Kráľom sa stal v roku 1643, pričom panoval najdlhšie v histórii Francúzska - 72 rokov. Dovŕšil francúzsky kráľovský absolutizmus, pričom ťažil z vedúceho postavenia Francúzska po 30-ročnej vojne. Vláda Ľudovíta XIV. predstavovala vrcholný rozkvet dvornej kultúry - obdobie barokového klasicizmu (zámok vo Versailles). Na sklonku jeho vlády silnela spoločenská kritika absolutizmu. Narodil sa v roku 1638. 
 
1992 - zomrel rozhlasový dramaturg a herec Emil Fillo. Autor rozhlasových hier pre mládež, interpret detských a chlapčenských postáv. Narodil sa v roku 1925. 
 
2008 - zomrel kanadský podnikateľ českého pôvodu Tomáš John Baťa, syn českého zakladateľa českého obuvníckeho závodu Tomáša Baťu. Od roku 1939 žil v USA, neskôr sa usadil v kanadskom Toronte. Jeho firma je jedným z najväčších výrobcov a predajcov obuvi na svete. Narodil sa v roku 1914. 
 
2011 - zomrel scenárista, dramaturg a novinár Slavomír Rosenberg. Redaktor periodika Film a divadlo, od roku 1979 vedúci tlačového a propagačného oddelenia Slovenskej filmovej tvorby Bratislava a od roku 1981 dramaturg hraného filmu. Napísal scenár k viacerým známym filmom, napr. Kosenie Jastrabej lúky, Zbohom sladké driemoty, Skleníková Venuša či celovečernému dokumentu Nekonečná pieseň domoviny. Ako dramaturg sa podpísal pod snímky Pomocník, Smrť pána Golužu, Pásla kone na betóne, Štvrtý rozmer, Uhol pohľadu, Sladké starosti, Návrat Jána Petru, Šiesta veta, Úsmev diabla, V rannej hmle, Suzanne a Tábor padlých žien. Bol tiež pedagógom na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave. Narodil sa v roku 1947. 
 
Ostatné udalosti 
 
1985 - expedícia vedená Američanom Robertom Ballardom objavila v Atlantickom oceáne v hĺbke 4000 metrov asi 600 kilometrov juhovýchodne od Newfoundlandu vrak Titanicu. Zaoceánsky parník Titanic spoločnosti White-Star Line sa potopil 15. apríla 1912. Vrak preskúmali podmorskými robotmi. 
 
1991 - v Medzilaborciach vzniklo Múzeum moderného umenia rodiny Warholovcov, dnes Múzeum moderného umenia Andyho Warhola.
 
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona