Stalo sa 1. júna

NETKY.SK • 31 Máj 2012, 22:36 • 2 min
Stalo sa 1. júna

Stalo sa 1. júna - Life style 1.

slovakia

left justify in out

img

1. júna Medzinárodný deň detí
Narodenia
1926 - narodila sa herečka a speváčka Marilyn Monroe, vl. m. Norma Jeane Mortensen Baker. Začínala ako modelka. Z filmov: Všetko o Eve, Niagara, Páni majú radšej blondínky, Ako sa vydať za milionára, Autobusová zastávka, Princ a tanečnica, Niekto to rád horúce, Mustangy. Zomrela v roku 1962.
1932 - narodil sa divadelný a filmový režisér Ján Roháč. Od roku 1957 pôsobil v pražskom Divadle ABC. Spolutvorca prvého programu Laterny magiky, v roku 1967 sa podieľal na vytvorení programu Kinoautomatu pre svetovú výstavu v Montreale. Spolupracoval s filmom: Konec jasnovidce, Kdyby tisíc klarinetů, s Divadlom Semafor a s televíziou, kde režíroval zábavné, hudobné a silvestrovské programy. Ďalej režíroval seriál Byli jednou dva písaři..., inscenáciu Uspořená libra, rozprávku Traja chrobáci a i. Zomrel v roku 1980.
1937 - narodil sa americký herec a režisér Morgan Freeman. Známy je napríklad z filmov Brubaker, Šofér slečny Daisy, Nezmieriteľní, Vykúpenie z väznice Shawshank, Smrtiaca epidémia, Sedem, Amistad, Žiť po svojom, Batman začína, Nabiť a zabiť, Zbohom baby, Kým si po nás príde, Wanted, Temný rytier, RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční, Barbar Conan a i. V roku 2005 získal Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Million Dollar Baby. Okrem toho má na svojom konte aj ďalšie štyri nominácie na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied, napr. z roku 2010 za stvárnenie Nelsona Mandelu v dráme Invictus.
1945 - narodil sa český moderátor, zabávač a textár Karel Šíp. Moderoval napr. programy Hitšaráda, Galašaráda, Horoskopičiny, Skopičiny, Rozjezdy pro hvězdy, Za oponou s Jiřinou, Všechnopárty.
1947 - narodil sa gitarista britskej skupiny The Rolling Stones Ronnie Wood.
1956 - narodil sa herec Ján Kroner. Vyštudoval VŠMU v Bratislave a je dlhoročným členom Činohry SND. Hral napríklad vo filmoch Pacho, hybský zbojník, O statečném kováři, Zakázané uvoľnenie, Nebojsa, Jaškov sen, Modré z neba, Oběti a vrazi, Quartétto, Polčas rozpadu a mnohých televíznych inscenáciách. Účinkuje tiež v bratislavskom divadle a.ha., v rozhlase a televízii.
1965 - narodil sa herec Roman Luknár. Absolvoval VŠMU v Bratislave a pôsobil v divadlách v Trnave aj v bratislavskej Astorka Korzo´90. Z filmografie: Chodník cez Dunaj, Vášnivý bozk, Záhrada, Jadvigin vankúšik, Duše jako kaviár, Kráska v nesnázích, Medvídek, Nestyda, Karamazovi, Tango s komármi, Pokoj v duši, Nedodržaný sľub, Lidice a i.
1968 - narodil sa český spevák Daniel Hůlka. Vyštudoval operný spev, účinkoval v muzikáloch Dracula, Monte Cristo, Excalibur či Bídníci. Z albumov: Rozhovor, Bravo, pane hrabě!, Dílem já.
1973 - narodila sa nemecká modelka Heidi Klum.
1974 - narodila sa kanadská speváčka, hudobníčka a herečka Alanis Morissette. Známou sa stala v roku 1995 vďaka albumu Jagged Little Pill. Z ďalších albumov: Alanis, Supposed Former Infatuation Junkie, Under Rug Swept alebo Flavors of Entanglement. Na svojom konte má 16 cien Juno, sedem Grammy a dva razy bola za piesne nominovaná na Zlatý glóbus. Zahrala si napríklad vo filme Dogma, či seriáloch Sex v meste a Tráva.
1977 - narodil sa český herec a spevák skupiny Kryštof Richard Krajčo. Študoval na Janáčkovom konzervatóriu v Ostrave, kde tiež dostal prvé angažmán v Divadle Petra Bezruča. V roku 2000 získal Cenu Alfréda Radoka v kategórii talent roka. V roku 2003 sa stal členom činohry Národního divadla v Prahe. Hral napríklad vo filmoch Nuda v Brně, Krysař, Post Coitum, Sametoví vrazi, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště a i. Z albumov skupiny Kryštof: Magnetické pole, Mikrokosmos, Jeviště.
1979 - narodil sa hokejista Ladislav Nagy. Odchovanec HC Košice má za sebou pôsobenie v NHL (St. Louis, Phoenix, Dallas, Los Angeles) i KHL (Čerepovec). V januári 2012 podpísal zmluvu s klubom KHL Dinamo Minsk. Majster sveta z roku 2002, bronzový medailista z MS 2003.
Úmrtia
1979 - zomrel režisér Ján Kadár. Začínal ako asistent v bratislavskom Krátkom filme, po vojne pôsobil v Prahe. V roku 1949, po návrate na Slovensko debutoval filmom Katka. S českým režisérom Elmarom Klosom nakrútili osem celovečerných filmov: Únos, Hudba z Marsu, Tam na konečné, Tři přání, Smrt si říká Engelchen, Obžalovaný, Touha zvaná Anada. Ich film Obchod na korze je prvým československým filmom, ktorý získal Oscara (1966). Od roku 1968 žil Kadár v USA. Nakrútil filmy: Modrý hotel, Čo mi otec naklamal, Iná strana pekla, Cesta k slobode. Narodil sa v roku 1918.
2006 - zomrel huslista Rinaldo Oláh. Dlhoročný koncertný majster SĽUK-u, v ktorom začal hrať ako 20-ročný. Od roku 1971 bol tiež vedúcim ľudovej hudby v Čs. rozhlase v Bratislave. Okrem aktívnej muzikantskej činnosti upravoval ľudové piesne a komponoval skladby pre husle s ľudovou tematikou. Narodil sa v roku 1929.
2008 - zomrel francúzsky módny dizajnér Yves Saint Laurent. Prax získal v Diorovom salóne a v roku 1962 si otvoril vlastný módny dom. Autor nových siluet, napríklad lichobežníkovej, modelov v štýle pop-artu, indiánskych úborov, safari kostýmov. Tvoril divadelné kostýmy, spolupracoval s filmovými tvorcami. V januári 2002 usporiadal v Paríži rozlúčkovú módny prehliadku. Bol považovaný za posledného z generácie, ktorá spravila Paríž hlavným mestom sveta módy, do ktorej patrili Christian Dior a Coco Chanel. Narodil sa v roku 1936.
Ostatné udalosti
2009 - do Atlantického oceánu sa pri pobreží Brazílie zrútilo lietadlo Air France. V lietadle, ktoré letelo na linke Rio de Janeiro - Paríž, zahynulo 228 osôb, z toho traja občania SR.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona