Stalo sa ...

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 15:04 • 2 min
Stalo sa ...

Stalo sa . Life style 16.

slovakia

left justify in out

img

16. apríla


Narodenia
1889 - narodil sa britský herec a režisér Sir Charles Chaplin, legenda svetovej kinematografie a priekopník filmovej grotesky. Na filmové plátno priviedol tuláka Charlieho. Nakrútil celovečerné filmy Kid, Zlaté opojenie, Svetlá veľkomesta, Moderná doba, Diktátor a i. Po 2. sv. vojne sa objavil vo filmoch Monsieur Verdoux, Svetlá rámp. V 50. rokoch ho prenasledovali za tzv. neamerickú činnosť a nový domov našiel vo Švajčiarsku. V roku 1957 nakrútil satiru Kráľ v New Yorku. Oxfordská univerzita mu udelila čestný doktorát, v roku 1972 dostal Oscara za celoživotné dielo a v 70. rokoch mu britská kráľovná udelila šľachtický titul Sir. Zomrel v roku 1977.
1921 - narodil sa britský herec, režisér a spisovateľ Sir Peter Ustinov. Dvojnásobný držiteľ Oscara v kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filmoch Spartakus a Topkapi. Režíroval alebo hral napríklad vo filmoch: Škola tajnej služby, Vice versa, Billy Budd, Lady L, Zlo pod slnkom, Schôdzka so smrťou, Luther. Autor poviedok, románov, divadelných hier, venoval sa aj opernej réžii. Zomrel v roku 2004.

1940 - narodila sa dánska kráľovná Margrethe II. Kráľovnou je od januára 1972.
1947 - narodil sa hudobník Janko Lehotský. Absolvoval štúdium tanca a hry na klavíri na konzervatóriu v Bratislave a začínal v skupinách Ľubo Belák Sextet, New Blues Five a Gentlemeni. V roku 1972 sa stal členom dnes už legendárnej skupiny Modus, v ktorej bol od roku 1974 frontmanom. Medzi jej veľké hity patrili skladby: Úsmev, Vyznanie, Veľký sen mora, Dievčatá, Sklíčka, Kapely starnú a mnohé iné. Príležitostne sa venuje tvorbe scénickej a filmovej hudby.
1954 - narodila sa americká herečka Ellen Barkin. Známa je napríklad z filmov: Polícia z New Orleans, Premena, Divoký Bill, Animálna príťažlivosť, Dannyho trinástka, Najlepší z Brooklynu a i.
1965 - narodil sa americký herec Martin Lawrence. Z filmov: House party, House party 2, Bad Boys, Medzi láskou a nenávisťou, Niet čo stratiť, Modrý blesk, Doživotie, Agent v sukni, Čierny rytier, Národná bezpečnosť: Policajti na baterky, Bad Boys 2, Agent v sukni 2, Divé svine a i.
1973 - narodil sa senegalsko-americký r'n'b spevák a producent Akon, vl. m. Aliaune Damala Badara Thiam. Albumy: Trouble, Konvicted, Freedom.
Úmrtia
1828 - zomrel španielsky maliar a grafik Francisco Goya, celým menom Francisco José de Goya y Lucientes. Dvorný portrétista španielskych kráľov, po roku 1792 po vážnej chorobe ohluchol. Najvýznamnejšie diela: Nahá Maja, Oblečená Maja. Na napoleonské vojny reagoval grafickým cyklom Hrôzy vojny. Narodil sa v roku 1746.
Ostatné udalosti
2007 - na Virginia Polytechnic Institute and State University v americkom meste Blacksburg v štáte Virgínia zastrelil študent juhokórejského pôvodu Sung Hui-čcho 27 študentov a päť učiteľov. Po čine spáchal samovraždu.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies