Stalinov vnuk neuspel na súde so žalobou proti federálnemu archívu

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:03 • 2 min
Stalinov vnuk neuspel na súde so žalobou proti federálnemu archívu

Stalinov vnuk neuspel na súde so žalobou proti federálnemu archívu

slovakia

left justify in out

img

Ruský súd zamietol žalobu vnuka sovietskeho diktátora Josipa Stalina proti štátnemu archívu za zverejnenie dokumentov, podľa ktorých Stalin v roku 1940 nariadil popravu poľských vojakov a dôstojníkov v Katynskom lese.
      Jevgenij Džugašvili (74), ktorý na súde neuspel ani v predošlom spore s rozhlasovou stanicou a novinami za ich tvrdenie, že Stalin sa podieľal na vraždách nevinných ľudí. Od ruského federálneho archívu Rosarchiv žiadal odškodné 10 miliónov rubľov (250.000 eur) za spochybnenie cti a dôstojnosť jeho starého otca.
      Rosarchiv v apríli zverejnil niekoľko dokumentov týkajúcich sa masakry v Katyni. Medzi nimi i nariadenie vtedajšieho šéfa tajnej služby NKVD Lavrentija Beriju z 5. marca 1940, ktoré podpísal i Stalin a ďalší traja členovia sovietskeho politbyra, o vykonaní popravy poľských "nacionalistov a kontrarevolucionárov".
      Zverejnený materiál bol už od začiatku 90. rokov minulého storočia známy historikom, politikom i rodinám obetí masakry, ale tento rok sa naskenované originály prvýkrát dostali na verejnosť.
      Džugašvili tvrdil, že dokumenty sú sfalšované a žiadal o vymazanie Stalinovho mena z nich.
      Minulý rok sa uskutočnila internetová anketa o najvýznamnejšieho Rusa histórie, z ktorej Stalin vzišiel ako tretí, hoci v skutočnosti nebol Rus, ale Gruzínec. Narodil sa v gruzínskom meste Gori v roku 1878 a meno Stalin prijal, keď sa pridal k boľševikom. Zásluhy na industrializácii Ruska a na víťazstve v 2. svetovej vojne mu pripisuje i súčasný ruský premiér Vladimir Putin, ktorý však zároveň kritizuje jeho násilnú kampaň proti svojim oponentom.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona