Stalinov pravnuk neuspel, jeho pradeda mohli nazvať beštiou

NETKY.SK • 16 Január 2015, 09:49 • 2 min
Stalinov pravnuk neuspel, jeho pradeda mohli nazvať beštiou

MOSKVA - Európsky súd pre ľudské práva vo štvrtok odmietol sťažnosť vnuka vodcu niekdajšieho Sovietskeho zväzu Josifa Stalina na ruský denník Novaja Gazeta, ktorý v roku 2009 vo svojom článku označil jeho pradeda za "krvilačnú beštiu".

slovakia

left justify in out

Jevgenij Džugašvili sa so sťažnosťou vo veci nactiutŕhania obrátil na ruské súdy. Tam však nepochodil a tak sa obrátil na súd v Štrasburgu. Podľa jeho tvrdení totiž ruské súdy porušili jeho právo na rešpektovanie súkromného života. ESĽP však rozhodol, že medzi súkromným životom a kritikou osoby verejného života je rozdiel a preto osoba Stalina "nevyhnutne zostáva otvorená pre kritiku a verejné osočovanie".

 

Stalin, ktorý sa narodil v gruzínskom meste Gori ako Iosif Vissarionovič Džugašvili, patril medzi najkrutejších diktátorov v dejinách ľudstva. Tvrdou rukou vládol takmer 30 rokov až do svojej smrti v roku 1953. Podľa historikov bol líder zväzu s pseudonymom Muž z ocele zodpovedný za väčší počet mŕtvych Sovietov, ako si vyžiadala druhá svetová vojna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies