Stále viac Slovákov si za práce súvisiace s Vianocami zaplatí

NETKY.SK • 25 November 2014, 11:33 • 2 min
Stále viac Slovákov si za práce súvisiace s Vianocami zaplatí

BRATISLAVA - Tradičné predvianočné práce si čoraz viac Slovákov radšej u niekoho zaplatí, ako by sa im sami venovali doma. Najčastejšie sa z vianočných služieb využíva balenie darčekov a pečenie sladkostí na objednávku. Často si však Slováci priplácajú aj za prípravu kapra a upratanie bytu či domu. Len necelá pätina z domácností si všetko dokáže vybaviť vo vlastnej réžii. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Home Credit realizoval STEM/MARK.

slovakia

left justify in out

"Niektorých činností sa ľudia veľmi radi zbavia, pretože im tak ostane oveľa viac času. V takom prípade s tým ale treba počítať v rodinnom rozpočte. Niekedy pritom ide len o eurové položky, ale upratanie bytu či upečenie sladkostí môže spolu vyjsť aj na sto eur,“ uviedol analytik Home Credit Michal Kozub.

 

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že skúsenosť s balením darčekov v obchode má takmer polovica opýtaných (48 %). Štyria z desiatich (42 %) si v minulosti objednali napečenie vianočného pečiva a koláčikov a približne štvrtina respondentov (23 %) si zaplatila za už zabitého a očisteného kapra. 

 

Približne každá piata domácnosť (19 %) si nechala upratať byt, ďalší potom platili už aj za domácu návštevu Mikuláša či komplet prípravu štedrej večere. Služby reštaurácií či cateringových agentúr ľudia využívajú najmä vtedy, ak sa rozhodnú prežiť Vianoce v širšom rodinnom kruhu. Pred blížiacimi sa tohtoročnými Vianocami sa ľudia chystajú opäť najviac využiť služby balenia darčekov a napečenia sladkostí (zhodne po 22 %).

 

„Pri týchto službách sa ale ľudia rozhodujú na poslednú chvíľu. Keď zistia, že nestíhajú nákup darčekov alebo napečenie cukroviniek, rozhodnú sa radšej využiť službu, aby to všetko dohnali. Naopak, očistenie kapra ľudia považujú takmer za samozrejmú službu,“ dodal Kozub.

 

Okrem výdavkov na darčeky pred sviatkami teda z rodinných rozpočtov ukrajujú nemalé položky aj platby za spomínané aktivity. Napríklad za prípravu večere na Štedrý deň je väčšina ľudí ochotná zaplatiť sumu do 50 eur. Podobne je to aj s uprataním bytu pred sviatkami. Pri balení darčekov, rovnako aj v prípade zabitia a vyčistenia kapra, sa chce väčšina zmestiť do päť eur. V prípade pečenia sladkostí na objednávku je pre väčšinu akceptovateľná suma maximálne 25 eur.

 

Prieskum tiež ukázal, že najmenej platia za všetky vianočné služby ľudia v Bratislavskom kraji, kde majú najvyššie príjmy. Najčastejšie ich zase vo všeobecnosti využívajú v Žilinskom a Nitrianskom kraji. Za balenie darčekov v obchode platili najčastejšie v Banskobystrickom kraji, v Prešovskom majú zase najviac skúseností so zaplatením večere na Štedrý deň.

 

Stále je však veľké množstvo Slovákov, ktorí zvládnu všetky vianočné práce vo vlastnej réžii a nepotrebujú žiadnu výpomoc. Podľa zistení prieskumu sa na príprave vlaňajších Vianoc podieľalo 77 % opýtaných, pričom 18 % uviedlo, že všetko si zariadili sami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona