Stále viac Britov si myslí, že kráľovná Alžbeta by mala zvážiť svoj odchod

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 17:43 • 2 min
Stále viac Britov si myslí, že kráľovná Alžbeta by mala zvážiť svoj odchod

LONDÝN - Už iba viac ako 50 percent Britov sa nazdáva, že kráľovná Alžbeta II. by mala zostať na britskom tróne až do svojej smrti. Vyplýva to výsledkov májového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili v nedeľu.

slovakia

left justify in out

Ide tak o pokles v porovnaní s marcovým prieskumom, keď sa za doživotnú funkciu kráľovnej vyslovilo 64 percent respondentov. Britov zrejme ovplyvnilo nedávne oznámenie, že hlava britského impéria sa prvýkrát od roku 1971 nezúčastní na novembrovom summite hláv krajín Commonwealthu v hlavnom meste Srí Lanky Colombo.

Podľa 33 percent opýtaných obyvateľov Spojeného kráľovstva by 87-ročná Alžbeta panujúca už šesť desaťročí mala zvážiť svoje odstúpenie. Podľa prieskumu si 50 percent Britov myslí, že princ Charles ako následník trónu by bol dobrým kráľom. Kráľovnú na srílanskom summite práve Charles. Predpokladá sa, že dôvodom neúčasti je vek kráľovnej a dlhotrvajúca cesta na miesto stretnutia zástupcov 54 krajín Commonwealthu. Alžbeta II., ktorá nastúpila na britský trón po smrti svojho otca Juraja VI. v roku 1953, v minulosti len veľmi zriedka odriekla účasť na vopred určenom programe. Alžbeta II. bola začiatkom roka hospitalizovaná pre žalúdočné problémy, v apríli sa však už zúčastnila na pohrebe bývalej premiérky Margaret Thatcherovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies