Stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 18 Január 2016, 10:10 • 2 min
Stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno prevládala na horách zmenšená oblačnosť až jasno, iba na podhorí miestami nízka oblačnosť, alebo hmla.

slovakia

left justify in out

Ochladilo sa ešte výraznejšie, teploty vzduchu sa pohybovali od -20°C do -10°C. Fúkal slabý až čerstvý vietor s rýchlosťou do 35 km/hod. Silný vietor sme zaznamenali najmä na hrebeni Veľkej Fatry, kde dosahoval zrána rýchlosť v nárazoch až do 80 km/hod. Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách do 3 cm nového prachového snehu. Nový sneh stále nie je dostatočne zviazaný so starým tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne. Miestami ho je nafúkaného aj viac ako 70 cm a naopak na exponovaných miestach je povrch tvorený starým zľadovateným snehom.


Vo vysokých polohách Tatier (nad 2000, resp. 1800 m n. m.) vplyvom poslednej periódy sneženia a vetra stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter - týka sa najmä záveterných južných, juhovýchodných a východných svahov a žľabov, kde je naviate väčšie množstvo snehu. Najmä v strmých úzkych žľaboch s uvedenou orientáciou a v polohách pod skalnými stenami môže byť lavínové nebezpečenstvo lokálne aj zvýšené. Snehová pokrývka je v týchto lokalitách iba slabo spevnená a sneh je uložený vo forme nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter. Nebezpečné sú najmä svahy s južnou, juhovýchodnou a východnou orientáciou, kde sa nachádza väčšie množstvo previateho snehu z poslednej periódy sneženia vo forme snehových vankúšov. Tendencia lavínového nebezpečenstva: mierne klesajúca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies