Stále pribúdajú nové prípady otravy; dm stiahli preventívne Francovku Alpu

NETKY.SK • 19 September 2012, 11:31 • 2 min
Stále pribúdajú nové prípady otravy; dm stiahli preventívne Francovku Alpu

Stále pribúdajú nové prípady otravy; dm stiahli preventívne Francovku Alpu - Krimi Prvý prípad intoxikácie pančovaným alkoholom registrujú na severe Čiech. V nemocnici v Jilemnici hospitalizovali v utorok vo večerných hodinách 33-ročného muža, ktorý vypil

slovakia

left justify in out

img

Prvý prípad intoxikácie pančovaným alkoholom registrujú na severe Čiech. V nemocnici v Jilemnici hospitalizovali v utorok vo večerných hodinách 33-ročného muža, ktorý vypil niekoľko pohárikov tuzemského rumu, kúpeného asi pred mesiacom vo večierke v Lomnici nad Popelkou. Zatiaľ sa ešte nepotvrdilo, že metanol v jeho organizme pochádza práve z tohto balenia, informovala podľa spravodajského servera iDNES.cz hovorkyňa polície Vlasta Suchánková. Výsledky analýzy odobratej vzorky by mali byť známe ešte dnes.
      Pacienta, ktorý mal pri hospitalizácii problémy so zrakom, lekári uviedli do umelého spánku; jeho stav označujú za stabilizovaný, ale vážny, vyplýva zo slov riaditeľa jilemnickej nemocnice Jiřího Kalenského.
      Ďalší nový prípad otravy metanolom hlásia z Prahy, kde v nočných hodinách hospitalizovali s jej príznakmi muža z Brandýsa nad Labem.
      Polícia skúma ďalšie podozrivé úmrtie v okolí Zlína, kde dnes ráno našli mŕtveho muža v jeho byte.
      Z nemocnice v Zlíne prepustili dnes dve ženy vo veku 62 a 63 rokov, ktoré otravu metanolom prežili bez akýchkoľvek následkov na zdraví.
      Kriminalisti síce primárny zdroj metylalkoholu - ktorý zavinil už úmrtie 23 ľudí a hospitalizáciu desiatok ďalších, z ktorých viacerí budú mať trvalé následky na zdraví - ešte nemajú, neustále sa však zvyšuje počet zadržaných, obvinených i vzatých do väzby v súvislosti s podozrením z výroby, distribúcie a predaja pančovaného alkoholu.
      Len v Moravskosliezskom kraji, najviac otravami postihnutom regióne, zadržali kriminalisti doteraz 17 ľudí, 15 z nich obvinili, deväť z nich je vo väzbe.
      V celej ČR vzniesli obvinenie vo veci doteraz v 29 prípadoch, 12 z obvinených je za mrežami, uviedol dnes pre agentúru Mediafax hovorca policajného prezídia Tomáš Hulan.
      V týchto dňoch pribudol medzi obvinených aj 33-ročný muž, ktorý v Uherskom Brode a okolí, ale aj prostredníctvom internetu inzeroval predaj slivovice a zaslal jedovatý nápoj i na východné Slovensko, kde sa ním otrávili najmenej štyria ľudia, hospitalizovaní v Prešove.
      Brat jednej z juhomoravských obetí metanolu, 29-ročného muža z Veselí nad Moravou, ktorý skonal 18. septembra v nemocnici v Kyjove, sa obrátil na políciu pre podozrenie, že lekári pri starostlivosti o jeho súrodenca pochybili. Zainteresovaná nemocnica to však odmieta.
      Hovorca hodonínskej polície Petr Zámečník potvrdil prijatie podnetu o možnom pochybení a dodal, že jeho opodstatnenosť preverujú. Polícia si už od nemocnice v Kyjove vyžiadala výpis z dokumentácie pacienta i komentár lekárov.
      V súvislosti s týmto úmrtím stíha polícia tri osoby na slobode. Žena a dvaja muži čelia obvineniu z trestného činu ohrozovania zdravia škodlivými potravinami a inými predmetmi z nedbanlivosti.
      Jedovatý alkohol, ktorý mladému mužovi nenávratne poškodil mozog a ďalšie orgány, konzumoval zrejme v spoločnosti kamarátov už vo štvrtok 6. septembra večer.
      Sieť drogérií dm stiahla podľa poludňajšej informácie internetového serveru Lidovky.cz z trhu Francovku Alpu, ktorá obsahuje vysoký podiel alkoholu. 
      Firma sa rozhodla pre tento krok z výlučne preventívnych dôvodov, keďže výrobok obsahuje 60-percentný podiel etanolu. Nejde o produkt vhodný na konzumáciu a preto je cieľom opatrenia znížiť toto riziko, vyplynulo zo zdôvodnenia hovorkyne Evy Vaněčkovej pre české médiá.
      Ďalšie obchodné siete zatiaľ  k podobnému opatreniu neprikročili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies