Stále populárny Karel Gott oslavuje 76. narodeniny

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 00:11 • 2 min
Stále populárny Karel Gott oslavuje 76. narodeniny

PRAHA – Najúspešnejší spevák československej a českej hudobnej scény Karel Gott oslavuje dnes v rodinnom kruhu 76. narodeniny.

slovakia

left justify in out

Rodák z Plzne, ktorý začal amatérsky spievať v roku 1957 a po úspechoch v pražských kaviarňach Alfa a Vltava sa dal na štúdium spevu u Konstantina Karenina, už začiatkom 60. rokov minulého storočia prenikol do širšieho povedomia a v roku 1962 už nechýbal medzi hodnotenými interpretmi v ankete Zlatý slávik. O rok neskôr však už v nej triumfoval.

 

Po angažmán v Divadle Semafor, kde sa objavil vo viacerých pôvodných inscenáciách, zakotvil s bratmi Štaidlovcami vo vlastnom divadle malých foriem Apollo. Jeho umeleckú dráhu už v tom čase sprevádzal jeden megahit za druhým a úspechy nielen v bývalom Československu, ale aj za jeho hranicami.

 

Na začiatku roka 1967 podpísal zmluvu s nemeckou gramofónovou spoločnosťou Polydor, vďaka nahrávkam pre ňu dostal pomenovanie Zlatý hlas z Prahy.

 

Počas svojej viac ako 50-ročnej úspešnej speváckej dráhy získal prakticky všetko, čo sa získať dalo. Je držiteľom desiatok československých a českých slávikov, získal viac ako 60 zlatých a platinových platní, nahral približne 2600 pesničiek. V americkom Las Vegas sa 7. januára 2008 oženil s Ivanou Macháčkovou, s ktorou má dve dcéry, Nelly Sofiu a Charlotte Ellu. Z nemanželského vzťahu má Karel Gott dve už dospelé dcéry Dominiku a Luciu.

 

Iba nedávno, na sklonku júna, sa Karel Gott, ktorý má aj na Slovensku masy fanúšikov, nechal počuť, že mieni rešpektovať odporúčanie lekárov z pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), aby zvoľnil pracovné tempo. Umelec v rozhovore pre Rádio Impuls síce podčiarkol, že sa cíti výborne, avšak dodal, že sa napriek tomu chce aspoň čiastočne riadiť odporúčaním po vyšetrení v IKEM-e.

 

Karel Gott chce letné obdobie využiť najmä na odpočinok, plánuje venovať čas výletom do prírody, hrám s deťmi, ale napríklad aj čítaniu. "Telefón ponechám niekedy vypnutý, hodinky tiež a nebudem vôbec premýšľať o tom, že musím niekde byť," citovali ho české médiá.

 

Prednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulárnej chirurgie IKEM, renomovaný český kardiológ prof. Jan Pirk, ktorý sa stará o zdravotný stav Karla Gotta, prezradil, že spevák má aortálne zúženie srdcovej chlopne, ktoré sa objavuje v ôsmej a deviatej dekáde života. Pokiaľ nie je chlopňa postihnutá vážne a pacient je bez významnejších klinických ťažkosti, nemusí potrebovať žiadnu terapiu a je iba pravidelne kontrolovaný kardiológom.

 

Karel Gott v reakcii na odporúčania lekárov zrušil svoju pravidelnú rozhlasovú reláciu Zpátky si dám tenhle film, aj keď s tým, že je lepšie prestať na vrchole, konkrétne po jej 223 vydaniach.

 

Dnes podľa vlastných slov pre bulvárny denník Blesk rozmýšľa trocha viac o sebe, hľadí späť i vpred.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies