Sťahovanie autorských diel pre osobnú potrebu nemá byť trestné

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 18:16 • 2 min
Sťahovanie autorských diel pre osobnú potrebu nemá byť trestné

BRATISLAVA - Skutková podstata trestného činu porušovania autorského práva by sa mala v Trestnom zákone zmierniť.

slovakia

left justify in out

Vo svojej novele Trestného zákona to navrhuje nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Jeho iniciatívou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.
      

Súčasného znenie Trestného zákona hovorí, že "kto neoprávnene zasiahne do zákonom chránených práv k dielu, umeleckému výkonu, zvukovému záznamu alebo zvukovo-obrazovému záznamu, rozhlasovému vysielaniu alebo televíznemu vysielaniu alebo databáze, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky". Beblavý chce na úvod vety doplniť text, že takýto trest sa bude týkať len tých, ktorí zasiahli do autorských práv "inak, než pre svoju osobnú potrebu a na účel, ktorý nie je priamo ani nepriamo obchodný". "Zdôrazňujeme, že navrhovaná zmena skutkovej podstaty trestného činu porušovania autorského práva sa žiadnym spôsobom nedotkne súkromnoprávnych prostriedkov ochrany autorského práva," uviedol opozičný poslanec.
      

Kým v autorskom zákone sa už v súčasnosti píše, že rozmnoženinu zverejneného diela môže fyzická osoba vyhotoviť bez súhlasu autora pre svoju osobnú potrebu a na účel, ktorý nie je priamo ani nepriamo obchodný, Trestný zákon chápe ochranu autorského diela širšie. Beblavý sa však domnieva, že by bolo nezmyselné stíhať a trestať napríklad aj mladistvých za to, že sú konzumentmi nelegálnej distribúcie. "Primárnou motiváciou konzumentov totiž nie je spôsobiť škodu a často nie sú motivovaní ani získaním priameho prospechu," argumentuje. Jeho návrh novely zákona tak vychádza zo zásady, že trestať je potrebné poskytovateľov a predajcov nelegálneho obsahu, nie klientov.
      

Podľa Beblavého tiež v súčasnosti nie je jasné, či je páchateľom trestného činu porušovania autorského práva aj fyzická osoba, ktorá si napríklad prostredníctvom internetu stiahne zvukový záznam zo zdroja porušujúceho autorské práva. "Po novelizácii by sa spresnilo, že pod skutkovú podstatu trestného činu porušovania autorského práva nebude patriť napríklad situácia, kedy si osoba prostredníctvom internetu stiahne zvukový záznam zo zdroja porušujúceho autorské práva, výslovne pre svoju osobnú potrebu, pričom tento zvukový záznam už ďalej nešíri," dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies