Stačí sa tomu venovať hodinu denne a svet bude oveľa krajší

NETKY.SK • 27 December 2019, 06:41 • 2 min
Stačí sa tomu venovať hodinu denne a svet bude oveľa krajší

Vraví sa, že času je málo. A je to pravda. Je ho málo na plač, ale dosť na smiech. Málo na zlo, ale dosť na dobro. Málo na hnev, ale dosť na odpustenie. Jeho tak akurát dosť - na narodenie, smrť a všetko dobré, čo je medzi tým. Boh to zariadil dokonale.

slovakia

left justify in out

Fran nezabúda na človeka v núdzi, hoci by v jej veku mohla starostlivosť striasť z pliec a zamerať sa na vlastný prospech. Má 80 rokov a vyhradzuje si hodinu denne, aby nielen myšlienkou (aj keď ňou sa to začína), ale aj priamym skutkom prispela k tomu, aby sa smútok vymazal z viacerých očí. Od januára do decembra vyplní 500 krabíc od topánok darčekmi. Akonáhle je práca dokončená a darček za darčekom pripravený na Vianoce, neváha a rozdá ich tým, ktorí málokedy alebo takmer nikdy nedostanú čosi pekné, čím by niekto obohatil ich chudobu.

Začalo sa to reklamou

Fran Clarková sa tejto pozoruhodnej činnosti venuje už štvrtú sezónu a netají sa tým, že dobročinnosť má dve strany - jedna zmenšuje všadeprítomné zlo, tá druhá jej pomáha zaháňať osamelosť.


Na počiatku ju inšpirovala reklama v cirkevnom časopise, ktorá aktívne vyhľadávala takých, čo by ochotne poskytli dobrovoľný príspevok.


V tom čase sa babička presťahovala do domova pre dôchodcov a nedokázala sa zriecť neodbytnej samoty, ktorá ju prenasledovala ako tieň.


Len čo zazrela reklamu o škatuliach od topánok, usúdila, že je to viac ako dobrý nápad a vďaka ústretovosti personálu jej bola vyčlenená miestnosť, v ktorej započala toto obdivuhodné dielo. Netrvalo dlho a uvedomila si, že riešením problémov iných, sa postupne vzďaľuje aj od tých, ktoré nedávali pokoj jej.

 

img

 

Pre každého niečo
Fran dômyselne vyberá obsah krabíc tak, aby nebolo ukrivdené nikomu. Vnútrajšok tak skrýva hygienické potreby, pre dospelých oblečenie, karty či domino, aby si neskorší vek okorenili hrou, pre deti sú zasa nachystané knihy, hračky alebo farbičky.


V konaní dobrého úmyslu ju podporujú tak priatelia, ako aj charitatívne organizácie a zamestnanci na mieste, ktoré obýva.

 

Je čas utriediť si to
Aj 60 minút, ktoré sa človeku zdajú tak málo v porovnaní s celým životom, je dosť na prežitie čohosi výnimočného. Možno sa zmenou v správaní a otočením sa chrbtom sebeckosti nepremení celá zem, ale pokojne sa môže od severu až na juh prežiariť svetlom.


Hodina postačí na priblíženie sa k tomu, kto sa odcudzil,
bude dosť na nakŕmenie hladnej duše,
aj na potretie olejom niekomu, kto má vysušené oči od sĺz,
aj na rozhovor s tým, v ktorého rukách je celý-celučičký svet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona