Stachovskij neformálnym hovorcom ostatných hráčov

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 15:40 • 2 min
Stachovskij neformálnym hovorcom ostatných hráčov

LONDÝN - Ukrajinský tenista Sergij Stachovskij je už roky neformálnym hovorcom "tých ďalších" hráčov. V stredu sa mu mohol za vybavenie proporčnejšieho rozdelenia prémií medzi elitu a jej vyzývateľov poďakovať Švajčiar Roger Federer, ktorého exzverenec Tibora Tótha vyradil v 2. kole Wimbledonu.

slovakia

left justify in out

Keď sedemnásobný a úradujúci šampión medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka naposledy prehral pred štvrťfinálovým štádiom na úrovni veľkej štvorky - bolo to na parížskom Roland Garros 2004 - bral za to v prepočte 42 313 USD. Vtedy išlo o 3. kolo. Teraz už za 2. kolo na tráve v Londýne dostal prémiu 38 000 libier (58 349 USD). Federer medzičasom 36-krát bez prerušenia nechýbal v osmičke na Majors. Počas kariéry zarobil, pred tohtoročným príchodom do All England Lawn Tennis and Croquet Clubu, 77 564 273 dolárov. Stachovskij 2 728 393 USD. Už má istotu ďalších 63 000 libier.

Sezóna s trénerom vychádza na 130 000 eur

"Nie je možné, aby tenista, ktorý figuruje v prvej stovke rebríčka, zarábal - prehnane povedané - 50 eur za sezónu, pričom 40 týždňov do roka cestuje po svete," vyhlásil vlani Stachovskij pre magazín Tennis Arena a na margo svojho kuloárneho zaradenia skonštatoval: "Nie som hovorcom nikoho, skôr len svojím. Veľa hráčov ma však podporuje." Ukrajinec pridal konkrétne údaje: "Mám presné prepočty, podrobne som na tom pracoval. Hráča, ktorý bude cestovať len s tenisovým trénerom, vychádza sezóna na 130 000 eur. Uvádzam pritom úplné minimum. Každý ďalší člen tímu vyjde odhadom na 70 000 - 80 000 eur. Na to, aby bol tenista konkurencieschopný, potrebuje okolo seba minimálne dvoch až troch ľudí a rodina je tiež dôležitá." Stachovskij upozornil, že na čísla treba hľadieť v kontexte a objektívne: "Dane v priemere zhltnú okolo 30 percent. Z toho vyplýva, že všetky prémie, ktoré uvádzajú organizátori, nie sú korektné - zdaňujú sa priamo na turnaji. Každý, kto sa rozplýva nad ziskami ktoréhokoľvek hráča, sa teda pozerá na výrazne nadhodnotený údaj." Stachovskij vtedy upozornil, že Asociácia tenisových profesionálov (ATP) síce plní svoj záväzok v rokoch 2012 - 2014 postupne zvýšiť dotácie o 20 percent, ale roztvárajú sa nožnice: "Rozdiely medzi úvodnými kolami a záverečnými sú natoľko drastické, že u víťaza tých 20 percent znamená 100 000 dolárov, ale pre zdolaného v úvodnom kole len 1000 dolárov."

Prišvajčiarsky Federer, otvorenejšie angažovaný Nadal

Aj pre portál Ľavý breh ponúkol Stachovskij zaujímavé údaje: "Keď človek cestuje s trénerom, zarobí za rok 20 000 - 30 000 dolárov čistého. Hovorím pritom o členoch Top 100. Keď si zoberiete sto najlepších futbalistov či golfistov na svete, ich príjmy sú neporovnateľne vyššie. Už sto najlepších futbalistov na Ukrajine podľa mňa zarába viac. Samozrejme, Federer, Nadal, Djokovič a Murray, to je úplne iný vesmír, nedá sa to porovnávať. Hráči, ktorí sú mimo dvadsiatky, však nemajú okrem turnajových prémií žiadne príjmy. Zmluvy na oblečenie dostávajú len členovia Top 5 či Top 10. Ja som zachytil práve to obdobie, keď známe značky pochopili, že treba platiť len tých najlepších." Stachovskij netajil ani svoje názory na elitných tenistov: "Federer je skvelý človek, ale na môj vkus príliš neutrálny, ´prišvajčiarsky´. Nechce si vyrábať žiadnu negatívnu publicitu. Keď sa hráči snažia niečo zmeniť, vyznieva pasívne, lebo netúži po tom, aby prípadne utrpel jeho imidž. V tomto smere skôr rešpektujem Nadala, ktorý sa otvorenejšie zasadzuje za záujmy hráčov. Federer síce deklaruje v podstate to isté, ale nie verejne, pretože prípadný štrajk by potom spájali aj s jeho menom."

Stachovskij po stredajšom senzačnom prekonaní 17-násobného grandslamového šampióna Federera podľa webu ATP povedal: "Ešte stále sa zdráham uveriť tomu. Predviedol som najlepší tenis v mojej kariére, a predsa to na Rogera takmer nestačilo. Som neskutočne šťastný. Bolo tú kúzelné. Dnes som si ani nemohol počínať lepšie. Zahral som všetko, čo som potreboval a chcel, nehorázne mi vychádzali voleje. Bol to pre mňa fantastický deň." Ukrajinec na 21. pokus premiérovo zdolal niektorého z členov Top 10, napísala ATP.

Ukrajinec o osobný grandslamový rekord proti Melzerovi

Dvadsaťsedemročný niekdajší priateľ Dominiky Cibulkovej Stachovskij si v 3. kole medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka zmeria sily s iným bývalým partnerom Bratislavčanky, rakúskym veteránom Jürgenom Melzerom. Prípadným postupom do osemfinále by prekonal svoj osobný grandslamový rekord. Držiteľ štyroch singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne si nastavil latku v podobe 3. kola už na US Open 2010, Australian Open 2011 a Roland Garros 2011. Vo februári v rámci Davisovho pohára v Kremenčuku neuspel vo dvojhre proti Lukášovi Lackovi ani vo štvorhre po boku Alexandra Dolgopolova. Oficiálne si ako bydlisko stále uvádza Bratislavu, reálne v ostatnom čase sídlil skôr v Londýne pre záujmy svojej manželky Anfisy. Už to neplatí: "Anfisa ukončila štúdium a teraz pendlujeme medzi Bratislavou, Kyjevom a Budapešťou. Ja však žijem prevažne po turnajoch," povedal Stachovskij pre web Sapronov Tennis.

Člen Rady hráčov ATP "Stacho" (dvojročný mandát dostal v júni 2012) hrá na adrese SW19 Church Road v britskej metropole siedmy raz, predvlani podľahol v 2. kole Chorvátovi Ivanovi Ljubičičovi, inak nikdy neprešiel za 1. kolo hlavnej súťaže. Figuruje na 116. priečke vo svetovom rebríčku, dosiaľ bol najvyššie na 31. mieste. Na jar 2011 podľahol Federerovi v Dubaji 3:6, 4:6.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies