Stáčanie kilometrov na tachometri je mimoriadne výhodný biznis

NETKY.SK • 15 Október 2015, 12:29 • 2 min
Stáčanie kilometrov na tachometri je mimoriadne výhodný biznis

BRATISLAVA - Stáčanie tachometrov deformuje trh ojazdených automobilov a zákazníci prichádzajú o nemalé finančné prostriedky. Rozpoznať upravený stav kilometrov je pre laika veľmi ťažké, pričom s odhaľovaním tohto podvodu majú problémy aj profesionálni predajcovia.

slovakia

left justify in out

Vlani sa v susednom Česku predalo vyše 600.000 ojazdených osobných vozidiel, čo znamená nárast o 10 % oproti roku 2013. Celkový objem trhu s ojazdenými autami tak predstavuje 127 miliárd Kč (4,68 miliardy eur), čo je trikrát viac ako predaj nových vozidiel. Podľa odhadov je až 80 % individuálne dovezených vozidiel zo zahraničia stočených ešte pred prvou kontrolou a registráciou v ČR.

 

Jednoduchým prepočtom sa zistilo, že stočených áut sa v ČR každoročne predá približne 270.000 (45 % trhu). Ak sa vezme do úvahy strata a klamanie zákazníka, tak sa v tomto "odvetví" ročne pretočí približne 18,36 miliardy Kč. Túto sumu navyše zaplatí kupujúci vozidla, ktorý si vybrané auto kvalitne nepreverí, alebo nemá možnosť si dáta overiť.

 

Na slovenskom trhu sú čísla podobné ako v Čechách. Celkom je na slovenskom trhu až 50 % stočených áut. Celkovo tak ide o približne 145.000 takto upravených vozidiel. Škodu na jednom upravenom vozidle odhadujú odborníci z AAA Auto na 2500 eur, to znamená celkovú odhadovanú škodu vo výške 362,5 milióna eur.

 

Zaujímavá je aj situácia v Nemecku, kde napriek platným zákonom a normám sa stáča ďalej. Výpočty odborníkov na predaj ojazdených vozidiel uvádzajú, že sa v Nemecku stočí každý rok 30 % predávaných jazdeniek. Celkovo to predstavuje 1,8 milióna vozidiel ročne. Škoda sa len na tamojšom trhu odhaduje na 5,4 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies