Stabilizačná a asociačná dohoda medzi EÚ a Kosovom vstúpila to platnosti

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 13:56 • 2 min
Stabilizačná a asociačná dohoda medzi EÚ a Kosovom vstúpila to platnosti

BRUSEL - Európska komisia (EK) informovala, že od dnešného dňa, 1. apríla 2016, vstupuje do platnosti Stabilizačná a asociačná dohoda medzi Európskou úniou a Kosovom.

slovakia

left justify in out

Dohoda predstavuje zmluvný vzťah, ktorý definuje vzájomné práva a povinnosti a zahŕňa širokú škálu odvetví. Jej cieľom je podporovať vykonávanie reforiem, ktoré s ohľadom na princípy jednotného trhu EÚ poskytnú Kosovu príležitosť približovať sa k členstvu v EÚ.

 

"Táto dohoda otvára novú etapu vo vzťahoch medzi EÚ a Kosovom a predstavuje dôležitý príspevok k mieru, stabilite a prosperite v Kosove a v regióne ako celku," uviedla šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

 

Eurokomisár pre susedskú európsku politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn zdôraznil, že stabilizačná a asociačná dohoda je míľnikom vo vzťahoch medzi EÚ a Kosovom.

 

"Pomôže Kosovu udržať sa na ceste reforiem a bude vytvárať potrebné obchodné a investičné príležitosti," konštatoval Hahn, ktorý chce počas najbližšej návšteve v Prištine vysvetliť výhody tejto dohody z hľadiska ekonomického rastu, zamestnanosti a nových príležitostí pre kosovské podniky, investorov a širokú verejnosť.

 

Stabilizačná a asociačná dohoda medzi EÚ a Kosovom bola podpísaná 27. októbra 2015. Okrem Mogheriniovej a Hahna ju za Kosovo podpísali premiér Isa Mustafa a minister pre európsku integráciu Bekim Collaku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies