St. Louis získal druhú individuálnu cenu, Selkeho trofej pre Toewsa

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 11:26 • 2 min
St. Louis získal druhú individuálnu cenu, Selkeho trofej pre Toewsa

NEW YORK - V zámorskej hokejovej NHL sa v noci na sobotu rozdávali individuálne ocenenia za sezónu 2012/2013. Majiteľom Frank J. Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka sa stal kapitán Chicaga Jonathan Toews. Center Blackhawks si tak pripísal pomyselné víťazstvo nad Bostonom, keďže v nominácii bol okrem Pavla Dacjuka z Detroitu aj útočník Bruins Patrice Bergeron. O tú najcennejšiu trofej v súčasnosti obaja bojujú vo finále Stanleyho pohára.

slovakia

left justify in out

Najlepším trénerom sa stal Paul MacLean z Ottawy, ktorý získal Jack Adams Award. Kouč Senators uspel v konkurencii Brucea Boudreaua (Anaheim) a Joela Quennevillea (Chicago). MacLeana nominovali na prestížne ocenenie už vlani, dočkal sa však až o rok neskôr po tom, čo s podceňovaným tímom opäť postúpil do vyraďovačky a po vyradení Montrealu nestačil až na silný Pittsburgh v semifinále Východnej konferencie.

Trofej pre najlepšieho generálneho manažéra sezóny získal Ray Shero z Pittsburghu, ktorý dokázal pred uzávierkou výmen k dvojici Sidney Crosby - Jevgenij Malkin priviesť ostrieľaných veteránov Jaromea Iginlu z Calgary, Brendena Morrowa z Dallasu, Douga Murrayho zo San Jose či Fína Jussiho Jokinena z Caroliny. Hviezdami nabité mužstvo si napriek tomu v konferenčnom finále vylámalo zuby na Chárovom Bostone. Okrem Shera na cenu kandidovali aj Marc Bergevin (Montreal) a Bob Murray (Anaheim).

Štvrtou udelenou trofejou piatkového večera bola Lady Byng Memorial Trophy, ktorá patrí do rúk najväčšieho hokejového džentlmena. Cenu, ktorú pred 13 rokmi získal vtedajší útočník St. Louis Blues Pavol Demitra, tento rok obdržal Martin St. Louis z Tampy Bay. Krídelník "bleskov" dostal v hlasovaní prednosť pred Patrickom Kaneom (Chicago) a Mattom Moulsonom (NY Islanders). Tridsaťsedemročný St. Louis má tak druhú individuálnu cenu v tejto sezóne, keďže získal už prestížnu Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti. Je takisto v nominácii na Ted Lindsay Award pre najlepšieho hráča podľa členov hráčskej asociácie NHLPA.

NHL Foundation Player Award za charitatívnu činnosť sa udeľuje od roku 1998 a v tejto sezóne ju získala švédska opora Detroitu Henrik Zetterberg. King Clancy Memorial Trophy za humanitárnu prácu patrí Patriceovi Bergeronovi (Boston).

Ďalšou udelenou cenou bola Bill Masterton Memorial Trophy za oddanosť hokeju. Medzi nominovanými figuroval aj kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, ktorý vynechal dlhšie obdobie pre pootrasové symptómy, majiteľom trofeje sa však nakoniec stal brankár Minnesoty Josh Harding bojujúci s roztrúsenou sklerózou. Za najväčšiu vodcovskú osobnosť ročníka zvolili Daniela Alfredssona, líder ottawskej kabíny tak dostane Mark Messier NHL Leadership Award. V nominácii boli aj ďalší kapitáni - Dustin Brown z Los Angeles a Toews z Chicaga.

V nabitom programe výlukou skráteného ročníka sa tentoraz nekonal tradičný slávnostný galavečer spojený s vyhlasovaním víťazov jednotlivých kategórií, vedenie profiligy sa rozhodlo rozdeliť odovzdávanie trofejí do dvoch televíznych relácií vložených medzi úvodné dva zápasy finále Stanley Cupu. Piatkový večer odhalil prvých víťazov, najprestížnejšie ocenenia rozdajú v noci na nedeľu.
      
      Prehľad víťazov individuálnych cien NHL:
      Frank J. Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník): Jonathan Toews (Chicago)
      Jack Adams Award (najlepší tréner): Paul MacLean (Ottawa)
      Lady Byng Memorial Trophy (hokejový džentlmen): Martin St. Louis (Tampa Bay)
      Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): Josh Harding (Minnesota)
      Mark Messier Leadership Award (pre najvýraznejšiu vodcovskú osobnosť): Daniel Alfredsson (Ottawa)
      Generálny manažér roka: Ray Shero (Pittsburgh)
      NHL Foundation Player Award (za charitatívnu činnosť): Henrik Zetterberg (Detroit)
      King Clancy Memorial Trophy (za humanitu): Patrice Bergeron (Boston)
      
Nominácie na ďalšie individuálne ocenenia:

Hart Memorial Trophy (najužitočnejší hráč - MVP): Sidney Crosby (Pittsburgh), Alexander Ovečkin (Washington), John Tavares (NY Islanders)

Ted Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa členov NHLPA): Sidney Crosby (Pittsburgh), Alexander Ovečkin (Washington), Martin St. Louis (Tampa Bay)

Vezina Trophy (najlepší brankár): Sergej Bobrovskij (Columbus), Henrik Lundqvist (NY Rangers), Antti Niemi (San Jose)

James Norris Memorial Trophy (najlepší obranca): Kris Letang (Pittsburgh), P.K. Subban (Montreal), Ryan Suter (Minnesota)

Calder Memorial Trophy (najlepší nováčik): Brendan Gallagher (Montreal), Jonathan Huberdeau (Florida), Brandon Saad (Chicago)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies