SSVPL uvítala zmeny, podľa ktorých budú môcť v ambulanciách pracovať praktické sestry

NETKY.SK • 15 September 2018, 08:24 • 2 min
SSVPL uvítala zmeny, podľa ktorých budú môcť v ambulanciách pracovať praktické sestry

BRATISLAVA - Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL) víta schválené zmeny v zákone o zdravotnej starostlivosti, podľa ktorých v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých chýbajúce zdravotné sestry môžu nahradiť zdravotníci asistenti. Tí majú byť po novom premenovaní na praktické sestry.

slovakia

left justify in out

Podľa SSVPL vysokoškolsky vzdelané zdravotné sestry odchádzajú do zahraničia a dnes ich chýba už niekoľko tisíc. Takisto chýba asi 500 všeobecných lekárov a mnohí sú v dôchodkovom veku.

 

„Daná novela zákona nám momentálne umožňuje zabezpečiť, aby v každej ambulancii bola na pozícii sestra zamestnaná buď sestra alebo praktická sestra. Taktiež praktická sestra ako menej kvalifikovaná pracovná sila bude pre nás znamenať menšie personálne náklady, a to môže pomôcť stabilizovať finančnú situáciu dnes najviac podvyživených ambulancií všeobecného praktického lekárstva,“ tvrdí prezident SSVPL Peter Makara.

Z hľadiska odbornosti praktických sestier podľa neho zostáva nevyriešeným problémom to, že nie sú zaradené do kontinuálneho vzdelávania Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, keďže nie sú členmi tejto komory a ich vlastná komora kontinuálne vzdelávanie nezabezpečuje.

 

„Pokiaľ má byť zachovaná potrebná odbornosť ich práce v našich ambulanciách, tak je potrebné doriešiť túto dôležitú oblasť ich vzdelávania. Bez garantovaného kontinuálneho vzdelávania dôjde zákonite k poklesu kvality a ich výkonu a to hlavne z dlhodobého hľadiska,“ uviedol Makara.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies