Srílanský prezident Rádžapaksa uznal porážku v prezidentských voľbách

NETKY.SK • 9 Január 2015, 09:18 • 2 min
Srílanský prezident Rádžapaksa uznal porážku v prezidentských voľbách

KOLOMBO - Srílanský prezident Mahinda Rádžapaksa uznal dnes porážku v prezidentských voľbách. Podľa priebežných výsledkov zvíťazil predstaviteľ opozície Maithripala Sirisena, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemenovaný predstaviteľ prezidentského úradu uviedol, že Rádžapaksa uznal porážku na schôdzke s lídrom opozície Ranilom Wickremesingheom. Dodal, že nový prezident zloží prísahu už dnes večer. Rádžapaksa (69) sa vo štvrtok v predčasných prezidentských voľbách usiloval o získanie mandátu na tretie funkčné obdobie. V predvolebnej kampani vyzval spoluobčanov, aby volili radšej "diabla, ktorého poznajú", ako "neznámeho anjela".
      

Jeho vyzývateľom sa spomedzi 18 ďalších kandidátov prekvapivo stal jeho bývalý minister zdravotníctva a spojenec Sirisena (63), ktorý prešiel k opozícii. V minulých voľbách zvíťazil s veľkým náskokom Rádžapaksa, ťažiac z popularity z roku 2009, kedy srílanská armáda po 26 rokoch zničujúcej vojny porazila tamilských separatistov.
      

Sirisena, ktorý by v prípade zvolenia stál na čele rozdrobenej koalície etnických náboženských, marxistických a stredopravých strán, sa zaviazal zrušiť výkonné právomoci prezidenta, ktoré dali Rádžapaksovi bezprecedentnú moc, a usporiadať do 100 dní nové parlamentné voľby. Zakročiť chce aj proti korupcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies