Srí Lanka zrušila výnimočný stav, ktorý zaviedla pre násilie medzi komunitami

NETKY.SK • 18 Marec 2018, 15:00 • 2 min
Srí Lanka zrušila výnimočný stav, ktorý zaviedla pre násilie medzi komunitami

KOLOMBO - Srí Lanka zrušila v nedeľu výnimočný stav, ktorý zaviedla 6. marca s cieľom zabrániť šíreniu násilia dvoma etnickými skupinami.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na hovorcu prezidentskej kancelárie o tom informovala agentúra DPA.

 

Výnimočný stav zaviedla táto ostrovná krajina po sérií potýčok medzi členmi väčšinovej sinhálskej komunity a menšinovými moslimami v strednej časti krajiny, kde vyhlásili zákaz nočného vychádzania.

 

Zrážky medzi komunitami vypukli po tom, ako skupina mladých moslimov zaútočila na sinhálskeho vodiča nákladného auta po dopravnej nehode, čo vodič neprežil. Následne sa v oblasti udiali aj viaceré útoky na obchody, domy a mešitu.

 

Situáciu sa podľa hovorcu prezidentskej kancelárie podarilo dostať pod kontrolu po nasadení bezpečnostných zložiek, ktoré mali počas výnimočného stavu širšie právomoci a zatkli vyše 400 ľudí.

 

Výnimočný stav platil na Srí Lanke 28 rokov v čase intenzívnych bojov medzi vládnymi silami a tamilskými povstalcami zo separatistickej organizácie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE). Zrušili ho v roku 2011.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies