Srí Lanka požiadala Rusko o pomoc pri riešení ekonomickej krízy

NETKY.SK • 6 Júl 2022, 18:03 • 2 min
Srí Lanka požiadala Rusko o pomoc pri riešení ekonomickej krízy

KOLOMBO – Srí Lanka požiadala Rusko, aby jej poskytlo pohonné hmoty a obnovilo vzájomné letecké spojenie.

slovakia

left justify in out

 Krajine  to má pomôcť vysporiadať sa s hlbokou ekonomickou krízou, uviedol v stredu srílanský prezident Gotábaja Rádžapakša. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP. Rádžapakša uviedol, že telefonoval s Vladimirom Putinom a požiadal ho o dodanie  pohonných hmôt na úver. „Skromne“ poprosil aj o obnovenie letov medzi Moskvou a Kolombom.
 

img

     

„Mal som veľmi produktívny telefonát s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Poďakoval som sa mu za podporu v minulosti a požiadal som o dovoz pohonných hmôt na úver, aby sme prekonali súčasné ekonomické výzvy,“ uviedol Rádžapakša na sociálnej sieti Twitter. Srí Lanka kúpila v máji 90 000 ton sibírskej ropy cez sprostredkovateľa v Dubaji. V súčasti ale nemá peniaze na nákup ďalšej ropy.
 

img

      

Do vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vo februári patrili obe krajiny k hlavným krajinám, odkiaľ na Srí Lanku prichádzali turisti. Ruské aerolínie Aeroflot zastavili minulý mesiac lety na Srí Lanku po tom, čo tunajší súd nakrátko zadržal ich Airbus pre nezrovnalosti v platbách. Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom.

 

      

Krajina už takmer úplne spotrebovala zásoby benzínu a nafty. Vláda v snahe šetriť zatvorila školy i úrady, ktorých fungovanie nie sú pre chod krajiny nevyhnutné. Mnohé európske krajiny, Austrália a Spojené štáty preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku.

 

Možno vás zaujme: SaS vypovedá koaličnú zmluvu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies