Srí Lanka bude nakupovať hnojivá z Ruska a uzná platobný systém Mir

NETKY.SK • 7 Máj 2022, 12:42 • 2 min
Srí Lanka bude nakupovať hnojivá z Ruska a uzná platobný systém Mir

JEKATERINBURG – Srílanské úrady plánujú nakúpiť hnojivá, močovinu, fosfáty a draslík z Ruska do začiatku leta 2022 a uznať ruský platobný systém Mir. Oznámila to v rozhovore pre TASS veľvyslankyňa Srí Lanky v Rusku profesorka Janita Abeivikrema Liyanage počas pracovnej cesty v Jekaterinburgu.

slovakia

left justify in out

Dodávky by mali pokryť potrebu krajiny na tento druh tovaru na rok, povedala veľvyslankyňa.

 

„V Rusku je veľa rôznych hnojív, ktoré Srí Lanka veľmi potrebuje. Ide o močovinu a draslík, fosfáty. V súčasnosti rokujeme s niekoľkými spoločnosťami súčasne o urgentných dodávkach hnojív na Srí Lanku. Zvažujeme možnosť veľkých dodávok, aby sme mali dosť na rok. Už v júni sme potrebovali veľké množstvo hnojiva a dúfame, že nám budú doručené v máji,“ povedala profesorka.

 

img

 

Diplomatka dodala, že z Ruska dodávajú na Srí Lanku iba uhlie, ale úrady chcú rozširovať dodávky energetických zdrojov. Krajina sa zaujíma najmä o ropu a plyn.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Taliani zhabali superjachtu za 636 miliónov eur, údajne patrí Putinovi!

 

Veľvyslankyňa tiež uviedla, že orgány Srí Lanky majú v úmysle uznať ruský platobný systém Mir v roku 2022.

 

„Pracujeme na tom, aby sa karta Mir pripojila k tým kartám, ktoré je možné aktívne využívať po príchode do našej krajiny. Tento problém bol vyriešený – tento rok už bude karta fungovať,“ povedala.

 

Diplomatka dodala, že už teraz je možné platiť za lety na srílanských aerolinkách v rubľoch.

 

img

 

Od začiatku apríla pokračujú na Srí Lanke masové protesty proti zhoršujúcim sa životným podmienkam obyvateľstva, nedostatku paliva, potravín a základného tovaru v kontexte najhlbšej hospodárskej krízy od získania nezávislosti v roku 1948. Je to spôsobené znížením zahraničného cestovného ruchu v dôsledku pandémie, ktorá viedla k nedostatku devízových rezerv krajiny. Za týchto podmienok boli úrady nútené zaviesť šetrenie zdrojov a znížiť dovoz. Táto situácia viedla k zvýšeniu inflácie, ktorej úroveň v marci predstavovala 25 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona