Srbský veľvyslanec: Západ si nevšíma problém ničenia srbských kostolov v Kosove

NETKY.SK • 21 Január 2018, 06:00 • 2 min
Srbský veľvyslanec: Západ si nevšíma problém ničenia srbských kostolov v Kosove

BELEHRAD - Veľvyslanec Srbska v Ruska Slavenko Terzic povedal, že Západ si nevšíma problém zničenia srbských kostolov v Kosove.

slovakia

left justify in out

Iba zo 17. do 19. marca roku 2004 v Kosove, albánski extrémisti, rozbili a spálili 25 pravoslávnych kostolov a kláštorov, medzi ktorými boli aj stredoveké pamiatky architektúry chránené UNESCO. Celkovo, v roku 1999, v srbskom kraji Kosovo a Metochija bolo zničených viac ako 140 kostolov a kláštorov Srbskej pravoslávnej cirkvi. Toto je najvýznamnejšía kultúrna katastrofa v Európe po druhej svetovej vojne.

 

"Vidíme dnes skutočnú drámu nášho kultúrneho dedičstva a nášho ľudu v tomto historickom kraji Srbska. Bohužiaľ, celý svet, a predovšetkým západný svet, pozerá na túto drámu, na túto tragédiu s určitou ľahostajnosťou," povedal Terzic.

 

Podľa jeho slov, už niekoľko storočí existuje etnické čistenie srbského obyvateľstva v Kosove. "Albánci v Kosove a Metochiji nikdy neboli historickými obyvateľmi tohto územia a prišli tam koncom sedemnásteho storočia. V posledných troch storočiach neustále a systematicky, s podporou veľkých síl, robili etnické čistenie týchto území. O tom hovoria historické skutočnosti,” podotkol veľvyslanec.

 

Kosovsko-albánske štruktúry v Prištine 17. februára roku 2008 jednostranne vyhlásili nezávislosť od Srbska. Samozvanú republiku neuznáva veľa krajín sveta, vrátane Srbska, Sýrie, Ruska, Číny, Izraela, Iránu, Španielska a mnohých ďalších štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona