Srbský prezident: Výsledok volieb v Kosove predstavuje pre Srbsko problém

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 09:31 • 2 min
Srbský prezident: Výsledok volieb v Kosove predstavuje pre Srbsko problém

BELEHRAD - Srbský prezident Aleksandar Vučič priznal, že si želal iné výsledky volieb v Kosove. Reagoval tak na nedeľňajšie kosovské parlamentné voľby, v ktorých zvíťazila koalícia vedená Demokratickou stranou Kosova (PDK), ktorú založil súčasný prezident a niekdajší vodca kosovských povstalcov Hashim Thaci.

slovakia

left justify in out

"Výsledok pre nás predstavuje ťažkosti a veľa problémov; budeme sa snažiť, aby sme zachovali stabilitu v regióne a začali dialóg", povedal v pondelok srbský prezident .

 

Víťazná koalícia navrhla na post premiéra niekdajšieho veliteľa povstalcov z niekdajšej Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) Ramusha Haradinaja, ktorého Srbsko viní z vojnových zločinov.

 

Vučič zároveň poďakoval kosovskej srbskej menšine za disciplinovanosť a za to, že svojimi hlasmi podporila Belehradom preferovanú stranu Srbská kandidátka (Srpska lista). "Oni tým vyjadrili, že sú za seriózny dialóg s Albáncami, ale tiež to, že musíme bojovať za záujmy Srbov a Srbska v Kosove", uviedol srbský prezident.

 

Kosovský prezident Thaci vyjadril pripravenosť začať rozhovory s Belehradom a vyslovil očakávanie, že ich za srbskú stranu bude viesť Aleksandar Vučič. Obaja činitelia už v minulosti ako premiéri rokovali o normalizácii bilaterálnych vzťahov a opakovane spolu hovorili osobne i telefonicky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona