Srbský prezident po výrokoch šéfa diplomacie Kosova odišiel z rokovania BR OSN

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 09:48 • 2 min
Srbský prezident po výrokoch šéfa diplomacie Kosova odišiel z rokovania BR OSN

Srbský prezident po výrokoch šéfa diplomacie Kosova odišiel z rokovania BR OSN

slovakia

left justify in out

Srbský prezident Boris Tadič odišiel dnes pred koncom mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady OSN o situácii v Kosove. Urobil tak po tom, ako ho kosovský minister zahraničných vecí Skender Hyseni vyzval, aby Belehrad a Priština spolupracovali ako "dva zvrchované štáty" na vyšetrení nedávneho smrteľného incidentu v Kosovskej Mitrovici.
      Rokovanie BR OSN sa uskutočnilo na žiadosť Srbska kvôli znepokojujúcej bezpečnostnej situácii v Kosove po bombovom útoku z 2. júla, ktorého terčom boli Srbi, protestujúci proti otvoreniu kancelárie kosovskej vlády v Mitrovici. Jeden človek prišiel o život a ďalších 11 utrpelo zranenia. Znepokojenie zo situácie vyjadril dnes aj šéf UNMIK Lamberto Zannier, ktorý konštatoval, že situácia je napätejšia ako zvyčajne.
      Hyseni povedal 15-člennej rade, že Priština považuje bombový útok v Mitrovici za "trestný čin" a dôkladne ho vyšetruje. Ako šéf kosovskej diplomacie uviedol, Belehrad by mal podľa neho prestať zasahovať do vnútorných záležitostí suverénneho štátu Kosovo a manipulovať Srbov.
      "Srbsko by sa malo prestať pliesť do kosovských vnútorných záležitostí a podkopávať úsilie kosovských úradov a policajnej misie EÚ (EULEX) opätovne nastoliť vládu zákona v Kosove pre blaho všetkých jeho obyvateľov," povedal Hyseni.
      Srbský prezident Boris Tadič obvinil "albánskych odštiepencov" zo snahy zriadiť kanceláriu kosovskej vlády v "srbskom meste Mitrovica".
      Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť vo februári 2008. Belehrad, ktorý je podporovaný napríklad Ruskom, ale i niektorými štátmi EÚ, tento krok odmietol a napadol jeho právoplatnosť na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ).
      
Zdroj: TASR/ Tanjug



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies