Srbský prezident odmietol dohodu s USA

NETKY.SK • 4 Február 2020, 09:28 • 2 min
Srbský prezident odmietol dohodu s USA

BELEHRAD – Prezident Alexander Vučič si nemyslí, že by malo Srbsko zastaviť medzinárodnú kampaň ohľadom zrušenia uznania Kosova, ktoré zabavili albánski separatisti v reakcii na zrušenie oficiálnej hospodárskej blokády Prištiny srbskými enklávami (100%-ná daň na dovážaný tovar zo Srbska, ako aj z Bosny a Hercegoviny).

slovakia

left justify in out

Hlava srbského štátu sa takto vyjadrila v Belehrade počas návštevy zástupcu prezidenta USA Richarda Grenella v rokovaniach medzi Belehradom a Prištinou.

 

"Máme národnú pozíciu v otázke nezávislosti Kosova, ktorá sa líši od pozície Spojených štátov a Prištiny. Chcú získať čo najviac uznania, ale my im to nedovolíme, pretože je to naše územie a budeme na tom aj naďalej pracovať", povedal Vučič.

 

Srbský prezident zároveň predložil kompromis

"Bolo by spravodlivé dať si pauzu. Priština pozastavuje dane a my pozastavíme kampaň za zrušenie nezávislosti Kosova. Richardovi (Grenell) som povedal, že ak sa tým zníži napätie v regióne, môžeme o tom začať rokovať. No neurobíme to, ak sa potom Priština bude snažiť vstúpiť do medzinárodných organizácií", povedal Vučič.

 

Na tlačovej konferencii v Belehrade zástupca prezidenta Spojených štátov uviedol, že presvedčil vodcov a obchodníkov Kosova, aby zrušili 100%-nú daň na srbský tovar. Vyjadril sa, že obchodníci v Prištine súhlasili s týmto argumentom.

 

95 krajín sveta neuznáva nezávislosť srbského územia zabaveného albánskymi separatistami, 5 krajín je v stave zdržania sa hlasovania, preto tzv. Kosovo nemá väčšinu na Valnom zhromaždení OSN.

 

V posledných rokoch Srbsko dosiahlo 13 odvolaní priznania Kosova a pokračuje v kampani. To bráni Kosovu stať sa členom OSN a ďalších medzinárodných organizácií.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies