Srbský premiér Vučič pohrozil neúčasťou na otvorení ďalších kapitol rokovaní s EÚ

NETKY.SK • 13 December 2016, 07:20 • 2 min
Srbský premiér Vučič pohrozil neúčasťou na otvorení ďalších kapitol rokovaní s EÚ

BELEHRAD - Srbský premiér Aleksandar Vučič pohrozil dnes bojkotom utorkového ceremoniálu otvorenia ďalších kapitol prístupových rokovaní jeho krajiny s Európskou úniou.

slovakia

left justify in out

Podľa vlastných slov sa nemieni zúčastniť na podujatí, ak Chorvátsko bude naďalej trvať na odpore voči otvoreniu kapitoly č. 26 týkajúcej sa kultúry a vzdelávania.

Záhreb podmieňuje svoj súhlas zlepšením postavenia chorvátskej menšiny v Srbsku, avšak Vučič podľa srbských médií dal jasne najavo, že má dosť neustálych podmienok zo strany susednej krajiny.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová využila dnešné stretnutie s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom, aby ho upozornila, že bilaterálne problémy sa majú riešiť na dvojstrannej úrovni.

Pôvodne sa rátalo s tým, že sa v utorok v Bruseli otvoria ďalšie tri kapitoly prístupových rokovaní, a to č.5 (verejné objednávky), č.25 (veda a výskum), ako aj spomínané č. 26.

Chorvátske médiá na margo Vučičovho vyjadrenia informujú o tom, že srbský premiér "stratil nervy".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona