Srbský premiér Vučič: Kosovo neplní dohodu, Brusel by mal zareagovať

NETKY.SK • 30 Október 2015, 09:55 • 2 min
Srbský premiér Vučič: Kosovo neplní dohodu, Brusel by mal zareagovať

MOSKVA - Belehrad očakáva od Európskej únie reakciu na rozhodnutie Prištiny pozastaviť plnenie dohody o vytvorení Združenia srbských obcí (ZSO) v Kosove. Oznámil to dnes srbský premiér Aleksandar Vučič počas návštevy Moskvy.

slovakia

left justify in out

Poznamenal, že Kosovo pred pár dňami podpísalo Stabilizačnú a asociačnú dohodu (SAA) s Európskou úniou, hoci nesplnila svoje záväzky vyplývajúce z bruselskej dohody.

 

Vučič poukázal na fakt, že 40 percent obsahu dohody sa týka vytvorenia ZSO v Kosove. Je to jediná vec, ktorú Belehrad požadoval v rámci ochrany Srbov v Kosove, povedal Vučič novinárom po schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informovala agentúra Tanjug.

 

Srbský premiér zdôraznil, že rozhodnutie Prištiny ohľadom ZSO "mení všetko a hrozí ďalšou destabilizáciou celého regiónu". Dodal, že vláda bude problém analyzovať, berúc do úvahy "zásadné a strategické záujmy Srbska".

 

Podľa spravodajského serveru Balkan Insight kosovská prezidentka Atifete Jahjagová v stredu avizovala, že sa obráti na kosovský ústavný súd, aby posúdil ústavnosť dohody o vytvorení ZSO.

 

Kosovský premiér Isa Mustafa vyjadril podporu tejto iniciatíve a vyhlásil, že vláda bude rešpektovať verdikt súdu.

Riaditeľ srbského vládneho úradu pre Kosovo Marko Djurič dnes reagoval slovami, že Priština touto iniciatívou vyvolala "veľký medzinárodný škandál".

 

Dohoda o vytvorení ZSO vyvolala nedávno v Kosove politické nepokoje, opoziční poslanci dokonca vypustili v parlamente slzotvorný plyn. Opozičný blok zostavený z hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie), Aliancie budúceho Kosova (AAK) a Iniciatívy pre Kosovo (NISMA) vyhlásil, že bude narušovať činnosť parlamentu, pokým vláda neodvolá túto dohodu - ako aj ďalšiu, vymedzujúcu hranice s Čiernou Horou.

 

K dohode medzi Vučičom a Mustafom došlo 25. augusta v Bruseli na rokovaniach, ktoré sprostredkovala Európska únia. Predseda srbskej vlády pre tamojšiu štátnu televíziu RTS potvrdil, že sa podarilo dosiahnuť konsenzus a podpísať dohody o vytvorení ZSO v Kosove, o telekomunikačných a energetických otázkach či o moste cez rieku Ibar v Kosovskej Mitrovici, ktorý bol uzavretý pre dopravu.

 

ZSO v Kosove zriadia ešte dnes večer, uviedol vtedy srbský premiér a dodal, že bude mať široké právomoci, prezidenta, viceprezidenta, zhromaždenie, erb a vlajku. Srbsko bude tento subjekt môcť finančne podporovať, dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies