Srbský premiér príde na historickú návštevu Albánska

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 13:39 • 2 min
Srbský premiér príde na historickú návštevu Albánska

BELEHRAD - Srbský premiér Aleksandar Vučič príde v stredu na historickú návštevu Albánska, kam srbský líder nezavítal dlhé desaťročia.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú predovšetkým spory vo veci Kosova, ktoré tvoria etnickí Albánci. Vučič chce zlepšiť vzťahy s Tiranou a vládou premiéra Ediho Ramu, ktorý ešte minulý rok prišiel do Srbska ako vôbec prvý albánsky líder po 70 rokoch. Vzťahy sú poznačené aj obavami Belehradu z prípadného zjednotenia území s albánskou väčšinou v rôznych balkánskych krajinách do jedného celku.

 

Budúce zjednotenie Albánska a Kosova, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, je podľa Ramových aprílových vyjadrení "neodvratné a nespochybniteľné" bez ohľadu na to, či sa tak stane prostredníctvom spoločného členstva v EÚ, alebo nie. Rama navyše počas novembrovej návštevy Srbska vyzval Belehrad na akceptovanie nezávislosti Kosova, na čo ho Vučič obvinil z "provokácie". Navyše zopakoval, že Srbsko nikdy neprijme kosovskú nezávislosť, ktorú uznáva viac ako 100 štátov sveta a 23 z 28 krajín EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies