Srbský premiér je pripravený prísť do Srebrenice na výročie masakry

NETKY.SK • 19 Jún 2015, 15:49 • 2 min
Srbský premiér je pripravený prísť do Srebrenice na výročie masakry

BELEHRAD - Srbský premiér Aleksandar Vučič vyjadril dnes pripravenosť zúčastniť sa na spomienkovom podujatí k 20. výročiu masakry Moslimov v bosnianskej Srebrenici.

slovakia

left justify in out

"Ak to budú chcieť bosnianski Moslimovia, ak to nebude pre nich príliš ťažké, som pripravený vzdať úctu moslimským a bosnianskym obetiam Srebrenice," vyhlásil na tlačovej konferencii bývalý srbský nacionalista Vučič. 


Predseda srbskej vlády je podľa vlastných slov ochotný cestovať do Srebrenice "bez ohľadu na riziká", ktoré vyplývajú z takéhoto kroku. Už v roku 2010 sa na spomienke zúčastnil vtedajší srbský prezident Boris Tadič, ktorý bol však menej spojený s nacionalistickou minulosťou Srbska, uviedla agentúra Reuters. 
V júli roku 1995 zahynulo pri masakre vo východobosnianskej Srebrenici viac než 8000 moslimských mužov a chlapcov. 


Enkláva Srebrenica, ležiaca na území bosnianskej Republiky Srbskej (RS), bola v tom čase vyhlásená za bezpečnú zónu OSN pod ochranou holandských mierových jednotiek. K masakre došlo v júli 1995, keď Holanďania enklávu bez boja vydali jednotkám vedeným bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom. 


Najhoršie masové vraždenie na európskej pôde od čias druhej svetovej vojny bolo súčasťou krvavého konfliktu v Bosne a Hercegovine z rokov 1992-95.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies