Srbský premiér a budúci prezident Vučič potvrdil úmysel zachovať vojenskú neutralitu krajiny

NETKY.SK • 23 Máj 2017, 07:46 • 2 min
Srbský premiér a budúci prezident Vučič potvrdil úmysel zachovať vojenskú neutralitu krajiny

BELEHRAD - Srbský premiér a budúci prezident Aleksandar Vučič potvrdil dnes - iba niekoľko dní pred prevzatím funkcie hlavy štátu - úmysel zachovať vojenskú neutralitu svojej krajiny.

slovakia

left justify in out

Srbsko si položilo za cieľ zachovanie vojenskej neutrality, vstup do Európskej únie a udržiavanie čo možno najlepších vzťahov s Ruskou federáciou a Čínskou ľudovou republikou, vyhlásil Vučič.

 

Budúci srbský prezident súčasne poukázal na fakt, že prípadný vstup krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO) by síce vyriešil "väčšinu" jej problémov, bol by však v rozpore s vôľou 75 percent jej občanov.

 

Na strane druhej by 70 percent srbských občanov, preferujúcich užšiu spoluprácu s Ruskom, malo podľa Vučiča pouvažovať nad tým, kde ležia trhy pre vývoz srbských produktov. Väčšina zahraničného obchodu Srbska - 65 percent - totiž pripadá na obchodnú výmenu s krajinami EÚ.

 

Srbsko sa k vojenskej neutralite zaviazalo už v roku 2007 prostredníctvom deklarácie prijatej parlamentom v Belehrade.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies