Srbský novinár, ktorý sa venoval citlivým kauzám, zmizol bez stopy

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 07:12 • 2 min
Srbský novinár, ktorý sa venoval citlivým kauzám, zmizol bez stopy

BELEHRAD - Srbská polícia od štvrtka pátra po nezvestnom novinárovi Stefanovi Cvetkovičovi.

slovakia

left justify in out

Cvetkovič sa venoval citlivým kauzám kriminality či korupcie, okrem iného písal o prípade vraždy významného kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča, ktorého zastrelili v Kosovskej Mitrovici 16. januára tohto roka.

 

Novinár zmizol vo vojvodinskom mestečku Bela Crkva blízko rumunských hraníc v noci na štvrtok. Objavili už len jeho opustené vozidlo s otvorenými dverami, zapnutými svetlami a hrajúcim rádiom. Vedľa osobného auta, ktoré novinár používal, sa našli aj jeho poškodené náramkové hodinky.

 

Polícia spustila v oblasti rozsiahle pátranie, do ktorého sa zapojili desiatky kriminalistov, vrtuľníky i potápači, ktorí prehľadávali jazero i sieť plavebných kanálov Dunaj-Tisa-Dunaj. Doposiaľ bezvýsledne. Znepokojenie v súvislosti so zmiznutím novinára vyjadrili vo štvrtok združenia novinárov v Srbsku, ktoré vyzvali políciu, aby prípad čo najrýchlejšie objasnila.

 

Od roku 2013 sa Cvetkovič podľa médií sťažoval na vyhrážky. Krátko po zavraždení kosovskosrbského vodcu Ivanoviča novinár vystúpil na tlačovej konferencii, kde uviedol, že má informácie o vykonávateľoch aj objednávateľoch tohto zločinu. Predložil fotografie niekoľkých osôb, ich mená však nezverejnil. Vyhlásil, že za vraždou nestoja kosovskí Srbi ani Albánci, ale vplyvná zločinecká skupina a atentát nemá politické ani etnické, ale výlučne kriminálne pozadie s cieľom vyvolať a udržiavať nestabilitu a atmosféru strachu, ktorá kriminálnikom vyhovuje. Zverejnil tiež informáciu, podľa ktorej objednávateľ vraždy zaplatil za Ivanovičovu likvidáciu 40.000 eur. Zločinecká skupina zodpovedná za vraždu je podľa neho etnicky zmiešaná. "Ani pravoslávni, ani moslimovia, ani Srbi, ani Albánci, ani Číňania, ale zločinci," povedal.

 

Prípad stále nie je uzavretý a mená páchateľov ani pozadie tejto vraždy nie sú známe ani po piatich mesiacoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona