Srbský mxminister Vuk Jeremič ohlásil svoju prezidentskú kandidatúru

NETKY.SK • 15 Január 2017, 17:07 • 2 min
Srbský mxminister Vuk Jeremič ohlásil svoju prezidentskú kandidatúru

BELEHRAD - Srbský exminister zahraničných vecí Vuk Jeremič ohlásil dnes v Belehrade svoju kandidatúru do tohtoročných prezidentských volieb. Bezprostredne však nebolo známe, či ho bude v predvolebnej kampani podporovať niektorá z kľúčových politických strán.

slovakia

left justify in out

Nastávajúce voľby novej hlavy štátu sú vnímané ako dôležitá skúška podpory obyvateľstva pre súčasnú populistickú vládu, ktorá sa formálne usiluje o užšie vzťahy s EÚ, avšak v ostatnom čase sa stále viac obracia smerom k Rusku ako tradičnému spojencovi Srbska. Dátum volieb ešte nie je určený.

 

Súčasný proruský prezident Tomislav Nikolič naznačil, že by sa mohol uchádzať o druhé funkčné obdobie.

 

Jeremič (41) bol v rokoch 2012-13 predsedom Valného zhromaždenia OSN, vlani kandidoval za generálneho tajomníka OSN. Pozíciu srbského ministra zahraničných vecí zastával v rokoch 2007-12. Počas tohto obdobia nastalo výrazné zlepšenie diplomatických vzťahov medzi Srbskom a Západom.

 

Jeremič, ktorý absolvoval štúdium na Cambridgeskej univerzite i Harvardovej univerzite, sa ako šéf srbskej diplomacie postavil proti odtrhnutiu sa Kosova v roku 2008 a pričinil sa tiež o vydanie mnohých vojnových zločincov Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies