Srbský minister vnútra: Ak príde do Belehradu Hashim Thaci, zatkneme ho

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 18:50 • 2 min
Srbský minister vnútra: Ak príde do Belehradu Hashim Thaci, zatkneme ho

BELEHRAD - Srbsko varovalo vo štvrtok kosovského ministra zahraničia Hashima Thaciho, že ak príde na budúci týždeň na konferenciu do Belehradu, zatknú ho.

slovakia

left justify in out

Thaciho, ktorý stál koncom 90. rokov na čele ozbrojeného povstania proti Srbsku, pozvali na regionálnu konferenciu o zmierení 24. apríla v Belehrade, a je "pripravený sa na nej zúčastniť", povedal jeho poradca. "Ak príde do Belehradu, ministerstvo vnútra bude konať v súlade so zákonom a predvedie ho pred spravodlivosť," citovala srbská agentúra Tanjug slová ministra vnútra Nebojšu Stefanoviča.

 

Srbskí politici označili Thaciho za vojnového zločinca za jeho úlohu v kosovskom konflikte v 90. rokoch. V neprítomnosti ho v roku 1997 v Srbsku odsúdili na 10 rokov väzenia za terorizmus. Thaci stál na čele Kosovskej oslobodzovacej armády, ktorá sa pre dlhoročný pasívny odpor albánskej menšiny postavila proti srbskej vláde v Kosove. Srbské jednotky začali kontrarevolučný boj proti kosovským povstalcom a letecké útoky NATO proti Srbsku v roku 1999 zastavili masakru kosovského obyvateľstva srbskými jednotkami. 

 

V roku 2008 stál Thaci na čele jednostranného vyhlásenia Kosova za nezávislý štát a celé roky bol zapojený do rokovaní sprostredkovávaných Európskou úniou o normalizácii kosovsko-srbských vzťahov. V marci sa Thaci neformálne stretol so svojím srbským náprotivkom Ivicom Dačičom v Prištine. 

Jeho zatknutie v Belehrade by znamenalo veľký diplomatický incident a vyvolalo by hnev EÚ, ktorá investovala veľa kapitálu do zlepšenia vzťahov medzi Prištinou a Belehradom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona