Srbský minister financií rezignoval, nezhoduje sa s premiérom v otázke reforiem

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 19:03 • 2 min
Srbský minister financií rezignoval, nezhoduje sa s premiérom v otázke reforiem

BELEHRAD - Srbský minister financií Lazar Krstič sa dnes vzdal funkcie a zdôvodnil to nezhodami s premiérom v otázke rýchlosti a rozsahu potrebných reforiem.

slovakia

left justify in out

 "Premiér a minister financií by mali mať rovnaký prístup," vyhlásil dnes Krstič na tlačovej konferencii s premiérom Aleksandarom Vučičom. Na jeho adresu povedal, že "premiér má dobré srdce a preto má podporu ľudí," citovala Krstiča agentúra Reuters.
      

Srbský premiér podľa nej sľuboval radikálne reformy, aby sa obmedzil nafúknutý verejný sektor krajiny a znížil rozpočtový deficit, pretože hrozí, že prekročí osem percent HDP.
      

Srbská vláda dnes schválila rad zmien týkajúcich sa pracovnej a dôchodkovej legislatívy, zvýšila vek odchodu žien do dôchodku a uvoľnila pravidlá pre prijímanie a prepúšťanie zamestnancov. 
      

Krstič však povedal, že chcel ísť s reformami ešte ďalej. Chcel znížiť dôchodky o najmenej 20 percent a platy vo verejnom sektore o najmenej 15 percent, zvýšiť ceny elektriny o 30 percent a dosiahnuť prepustenie najmenej 160.000 pracovníkov verejného sektora.
      

Krstič bol srbským ministrom financií od septembra 2013. Premiér povedal, že ho dočasne - možno aj na dlhšie - nahradí minister hospodárstva Dušan Vujovič. Ten sa vyjadril, že si Krstiča ponechá ako svojho osobitného poradcu.
      

"Nemôžem povedať jediné zlé slovo o Lazarovi, ani že nemal pravdu," uviedol na tlačovej konferencii premiér Vučič. "Ale nie som schopný to (čo chce) zaviesť a ľudia v Srbsku by to neprijali," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies