Srbský magnát Miroslav Miškovič dostal päť rokov väzenia za daňový únik

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 08:39 • 2 min
Srbský magnát Miroslav Miškovič dostal päť rokov väzenia za daňový únik

BELEHRAD - Srbský súd dnes odsúdil jedného z najbohatších podnikateľov na Balkáne, Miroslava Miškoviča, na päť rokov väzenia za daňový únik. Tento proces vníma srbská vláda ako veľký úspech v boji za odstránenie korupcie, keďže sa snaží o členstvo v Európskej únii, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Miškovič, ktorému súd udelil aj pokutu vo výške 65.000 eur, patril v minulosti medzi najvplyvnejších ľudí v Srbsku, s blízkymi vzťahmi s politikmi. Protikorupčný súd ho uznal za vinného z napomáhania synovi Markovi vyhnúť sa zaplateniu približne troch miliónov eur na daniach z podnikania v oblasti výstavby ciest.

 

Marko Miškovič už bol za tento trestný čin odsúdený na tri a pol roka väzenia.

 

Miroslav Miškovič (70) budoval podnikateľské impérium za vlády autoritárskeho vodcu Slobodana Miloševiča v 90. rokoch minulého storočia a rozšíril ho po Miloševičovom páde v roku 2000. Jeho majetok v roku 2007 odhadli na 2 miliardy dolárov (1,76 miliardy eur), ale údajne sa odvtedy ešte rozrástol.

 

Srb je majiteľom Delta Holding, jednej z najväčších spoločností v regióne. Spoločnosť podniká v oblasti nehnuteľností, poisťovníctva či poľnohospodárstva v Srbsku a na zvyškom území Balkánu.

 

Keď Miškoviča v decembri 2012 zatkli, premiér Aleksandar Vučič vyhlásil, že to len dokazuje, že v boji proti korupcii nie je nikto nedotknuteľný. EÚ Srbsku odporučila, že musí bojovať proti úplatkárstvu, ak sa chce posunúť bližšie k členstvu v únii.

 

Miškoviča prepustili z väzby niekoľko mesiacov po tom, čo zaplatil rekordnú kauciu 12 miliónov eur.

 

Podnikateľ odmieta obvinenia a jeho právnik Zdenko Tomanovič vyhlásil, že súdny proces prebiehal pod silným politickým tlakom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona