Srbský líder obviňuje Turecko, nemohol doletieť do Arménska

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 13:41 • 2 min
Srbský líder obviňuje Turecko, nemohol doletieť do Arménska

SARAJEVO - Bosnianskosrbská autonómna vláda v stredu oznámila, že turecké úrady prekazili jej prezidentovi MiIoradovi Dodikovi návštevu Arménska, kde si v piatok chcel pripomenúť sté výročie masového vyvražďovania Arménov vojskami niekdajšej Osmanskej ríše.

slovakia

left justify in out

Podľa vlády v Banjej Luke musel jeho vládny špeciál čakať viac ako štyri hodiny na bulharskom letisku, keďže turecké úrady nedali Dodikovi povolenie na prelet. Nakoniec sa vrátili domov, informuje portál srbskej vysielacej stanice B92.

 

Kým úrady Republiky Srbskej hovoria o splnení všetkých povinností v záujme získania povolenia, turecká vláda to popiera a hovorí o nesplnení protokolu zo strany Dodika. Ten začiatkom apríla do parlamentu predložil deklaráciu označujúcu masakru Arménov sporným pojmom genocída. Moslimskí lídri druhej autonómnej časti Bosny a Hercegoviny to tvrdo skritizovali a správanie Dodika označili za "pokrytecké". Poukázali totiž na jeho odmietavý postoj k uznaniu masakry moslimov v Srebrenici spred 20 rokov za genocídu. 

 

Do arménskej metropoly Jerevan sa v piatok chystajú desaťtisíce ľudí, ktorí si pripomenú sto rokov od začiatku masového zabíjania Arménov Osmanmi. Okrem iných prídu aj prezidenti Ruska a Francúzska, teda dvoch spomedzi takmer 25 krajín sveta, ktoré dosiaľ uznali udalosti zo začiatku prvej svetovej vojny za genocídu. Turecko ako nástupnícka krajina Osmanskej ríše tento pojem tvrdo odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies