Srbský aktivista: Migrantov pašujú do Európy rovnakými cestami ako heroín

NETKY.SK • 24 Február 2017, 14:32 • 2 min
Srbský aktivista: Migrantov pašujú do Európy rovnakými cestami ako heroín

BRATISLAVA - Migranti sa do Európy dostávajú rovnakými cestami, ako sa pašuje heroín z Afganistanu či Pakistanu. Používajú sa rovnaké postupy, len sa mení komodita. V rozhovore pre TASR to povedal Gordan Paunović, srbský aktivista z neziskovej organizácie Info Park.

slovakia

left justify in out

„Prevádzači sú doslova mafiánskou sieťou, ktorou je popretkávaná ich trasa z Ázie či Afriky až do Európy. Už viac ako dva roky zbierame informácie o celej sieti, o prevádzačoch i ľuďoch, čo ich riadia,“ uviedol Paunović s tým, že informácie poskytli srbskej vláde, ktorá uväznila 1200 prevádzačov.

 

„V tomto ukazovateli sme lídrom v celom regióne. Posadili sme za mreže viac pašerákov ľudí ako Bulharsko alebo Grécko. Lenže v skutočnosti sa najväčším kriminálnikom nič zlé nestalo. Vo väzení skončili len vykonávatelia, nie organizátori. Tých môžete stretnúť kedykoľvek v Belehrade, ako sa prechádzajú po uliciach,“ dodal Paunović.

 

V Srbsku je v súčasnosti približne 9000 migrantov, z ktorých väčšina žije v utečeneckých táboroch. Približne tretina z nich kempuje pod holým nebom v Belehrade alebo pri hraniciach s Maďarskom. Podľa Paunovića do Srbska v súčasnosti vedú tri migračné koridory. „Prvý smeruje z Bulharska. Druhý z Macedónska, kam sa presúvajú utečenci z Grécka. Tretí koridor je nový a ide cez Kosovo, kam prichádzajú utečenci z Grécka cez Macedónsko alebo Albánsko. Hranica s Kosovom je najmä na severe minimálne strážená, pretože stále sa berie ako súčasť Srbska, hoci de facto už ňou dlho nie je. Preto očakávame, že týmto koridorom bude prúdiť v roku 2017 čoraz viac utečencov,“ vysvetlil Paunović.

 

V posledných mesiacoch však prichádza na Balkán menej utečencov. Paunović to sčasti pripisuje aj dohode medzi EÚ a Tureckom. Očakáva však, že ich počet bude opäť rásť. „Prílev utečencov sa podarilo významne znížiť. Čiastočne to ovplyvnilo aj veľmi chladné počasie posledných mesiacov. Uvidíme, ako sa to zmení na jar a v lete. Rozprávali sme sa v posledných týždňoch s veľkým počtom utečencov v okolitých krajinách a drvivá väčšina nechce ostať v Grécku alebo v Bulharsku. Chcú ísť ďalej a skôr či neskôr skončia aj oni v Srbsku,“ uzavrel Paunović.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies