Srbsku a Bosne hrozia po povodniach epidémie

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 19:12 • 2 min
Srbsku a Bosne hrozia po povodniach epidémie

BELEHRAD/SARAJEVO - Srbsku a Bosne po najhorších záplavách v ich novodobej histórii teraz hrozí aj šírenie infekčných chorôb.

slovakia

left justify in out

Srbské ministerstvo poľnohospodárstva preto už požiadalo o dodávky dezinfekčných prostriedkov v snahe znížiť toto riziko. V zaplavených oblastiach sa vo štvrtok teploty šplhali až k hranici 30 stupňov Celzia a vzduchom sa podľa svedkov šíri zápach z uhynutej zveri. "Museli sme používať masky. Čím viac voda ustupuje, tým je to horšie," cituje agentúra Reuters jedného z chemikov, ktorí sa podieľajú na dezinfekcii v postihnutých častiach Srbska.

 

Oficiálny počet obetí povodní v Srbsku a Bosne a Hercegovine medzitým dosiahol číslo 50, ďalšie stovky sú však nezvestné a mŕtvych tak ešte pravdepodobne bude pribúdať. Hladina riek Dunaj a Sáva postupne klesá a úrady začali počítať vzniknuté škody. Srbský premiér Aleksandar Vučič vo štvrtok povedal, že vláda čoskoro vypracuje plán na obnovu krajiny. Vláda obnoví energetický systém, cesty a zničený majetok. Celkové škody premiér odhadol na stovky miliónov eur. Najviac podľa Vučiča utrpel sektor energetiky, kde škody presiahnu 200 miliónov eur. Dodal, že odstavenie tepelnej elektrárne Kolubara stojí krajinu až milión eur denne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies