Balkán bičuje silná búrka, vyžiadala si najmenej dva ľudské životy!

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 13:42 • 2 min
Balkán bičuje silná búrka, vyžiadala si najmenej dva ľudské životy!

BELEHRAD - Srbsko zasiahli tento týždeň mohutné záplavy, ktoré si vyžiadali už tri obete a evakuáciu stoviek ľudí.

slovakia

left justify in out

Obrovská búrka s hustým lejakom a prudkým vetrom spôsobila záplavy a zosuvy pôdy po celom západnom Balkáne, vyžiadala si aj najmenej dva ľudské životy. Informovali o tom dnes miestne médiá, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.
     

Dvaja ľudia sa utopili v Srbsku - žena na predmestí metropoly Belehrad a hasič počas záchrannej operácie na severe krajiny, keďže mnoho riek sa vylialo z brehov.
     

Niekoľko hlavných ciest, vrátane E-75 z Belehradu do macedónskeho Skopje, bolo zaplavených a neprejazdných. Prerušené bolo aj železničné spojenie do susednej Čiernej Hory na západe Balkánskeho polostrova.
     

 Po vyše 30 hodinách hustého lejaku sa zastavila premávka v niektorých častiach Belehradu. Miestne úrady nariadili školám, aby dnes aj v piatok zostali zatvorené.
      

Stav núdze bol vyhlásený v mestách a obciach po celom Srbsku, ktoré sa stalo stredom pomaly sa pohybujúceho cyklónu. Ten priniesol za 30 hodín viac dažďových zrážok, než je priemer na mesiac máj.
      

Po búrke nasledoval prudký pokles teplôt, ďalší lejak a víchrica. Vo vyšších polohách v Srbsku, Chorvátsku a Bosne napadol sneh.
      

Smerom viac na západ, v Bosne, si záplavy vynútili evakuáciu stoviek ľudí. Cesty tam zaliala voda a niekoľko mostov odniesli rozvodnené rieky. Vláda v metropole Sarajevo preto nariadila armáde, aby vyslala vrtuľníky na záchranné misie.
      

Kvôli búrke a silnému vetru, ktorý dosahoval rýchlosť 150 kilometrov za hodinu, zatvorili úrady v Chorvátsku celé úseky hlavnej cesty na pobreží Jadranského mora. 
      

Chorvátsky meteorologický úrad vyhlásil v pevninskej časti krajiny najvyšší, teda červený stupeň pohotovosti. Varoval, že vietor bude natoľko silný, že môže váľať stromy a životu nebezpečnou rýchlosťou unášať trosky.

      

Tisíce domácnosti v regióne sú už od stredy bez elektriny, pričom k občasným výpadkom dochádza aj inde. Cyklón sa pomaly presúva na východ, tam zasiahol Bulharsko a Rumunsko.
      

V Bulharsku je nezvestná žena z mesta Kneža na severe krajiny, keď ho zasiahla povodeň. Na predmestí Čepinci v metropole Sofia hlásili vytvorenie tornáda, ktoré tam poškodzovalo strechy budov.
      

Hladiny riek stúpali aj Rumunsku medzi hlavným mestom Bukurešť a Karpatmi, pričom spôsobili záplavy približne v 20 dedinách.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies